Ocet jabłkowy na odchudzanie – czy pomoże mi schudnąć?

Ocet jabłkowy – znany, lubiany i zyskujący druga młodość preparat o wielu zastosowaniach. Doskonały środek na odchudzanie? Lek na lepsze krążenie a może świetny środek czyszczący? Dowiedz się do czego służy, jakie ma właściwości i działanie!

Ocet jabłkowy – czym on tak naprawdę jest?

O occie jabłkowym głośno jest od wielu lat, pierwsze wzmianki o tym cudownym środku pojawiły się już w dawnych czasach, wspominał o nim sam Hipokrates. Słyszał o nim każdy, ale czy wiemy czym jest ocet jabłkowy i do czego służy?

Ocet jabłkowy to nic innego jak wodny roztwór kwasu octowego, który jest jedną z dostępnych odmian octu. Jest bezpieczny i skuteczne radzi sobie z wieloma dolegliwościami. Stosujemy go jako środek obniżający poziom cholesterolu[1], poprawiający trawienie czy wreszcie doskonały lek na odchudzanie.

Wykorzystywany jest nie tylko jako lekarstwo ale także preparat kosmetyczny czy środek czyszczący. Ocet jabłkowy stosowany w rozsądnych ilościach korzystnie wpływa na organizm człowieka, jest doskonałym źródłem wielu witamin i pierwiastków potrzebnych do jego prawidłowego działania.

Ocet jabłkowy to doskonałe źródło witamin i minerałów takich jak:

  • Fosforu,
  • Sodu,
  • Magnezu,
  • Żelaza,
  • kwasu foliowego,
  • witamin a, e, k oraz b,
  • biotyny,
  • krzemu.

wytwarzenie octu jabłkowego nie jest trudne

Dlaczego ocet jabłkowy jest tak popularny Poznaj jego właściwości!

Ocet jabłkowy ma szereg pozytywnych właściwości takich jak:

  • Działa bakteriobójczo i bakteriostatycznie – spowalnia infekcje bakteryjne i grzybicze. Ma korzystny wpływ na układ pokarmowy.
  • Odchudza – pektyny zawarte w occie jabłkowym redukują stopień przyswajania i magazynowania tłuszczu w organizmie oraz poprawiają funkcje trawienne.
  • Obniża poziom cukru we krwi i cholesterolu – kwas octowy, czyli jeden z głównych składników opisywanego produktu pomaga obniżyć poziom cukru oraz cholesterolu.
  • Dba o nasze włosy – oczyszcza cebulki i bardzo dobrze sprawdza się w walce z łupieżem.
  • Reguluje ciśnienie krwi – dzięki zawartości potasu poprawia krążenie krwi, reguluje pracę serca.

Picie wody z octem jabłkowym lub samego octu jest zdrowe, pod warunkiem, że zachowamy umiar i nie będziemy go nadużywać!

Ocet jabłkowy na odchudzanie – czy faktycznie działa?

Ocet jabłkowy od lat uważany jest jako doskonały środek na przyspieszenie redukcji tkanki tłuszczowej. Wiele osób stosuje go podczas swoich kuracji odchudzających – warto w tym miejscu zaznaczyć, że niewiele osiągniemy pozostając przy złych nawykach żywieniowych.

Choć ocet jabłkowy wspomaga proces odchudzanie to nie może być traktowany jako magiczna różdżka, dzięki której w mgnieniu oka zredukujemy naszą wagę.

Ocet jabłkowy, szczególnie ten dobrej jakości jest cennym źródłem kwasu chlorogenowego, beta-karotenu i flawonoidów. Ocet jabłkowy zawiera zawiera w swoim składzie witaminy i minerały. Dzięki poprawie trawienia, którą uzyskujemy w trakcie kuracji nasz metabolizm przyspiesza.

Polecamy: Środki przeczyszczające – czy wspierają proces odchudzania?

Szybki efekt odchudzający, który można uzyskać na początku kuracji związany jest jednak przede wszystkim z odwodnieniem, które produkt ten powoduje. Po pierwszych efektach przychodzi zastój; mamy przecież w organizmie ograniczoną ilość wody, której możemy się pozbyć.

Dalej trzeba dołączyć dobrą dietę i ćwiczenia. Tylko zdrowy styl życia zapewni szybką utratę zbędnych kilogramów, bez tego szybko okaże się, że ocet jabłkowy nie jest żadnym panaceum na odchudzanie! Nie warto przeceniać właściwości octu jabłkowego w kontekście odchudzania!
czy ocet jabłkowy pomaga schudnąć?

Jaki wpływ na organizm ma regularne stosowanie octu jabłkowego?

Pomimo setek lat używania octu jabłkowego ciągle nie wiemy o nim wszystkiego. Z całą pewnością rozsądnie dawkowany może przynieść szereg korzyści. Często słyszymy, że regularne stosowanie octu jabłkowego zmniejsza ryzyko raka i zwalcza różne, nawet ciężkie infekcje – ciągle nie wiemy jednak na ile są to potwierdzone informacje.

Badania wykonywane na zwierzętach[2] sugerują, że stosowanie octu jabłkowego może spowalniać powstawanie komórek rakowych i redukować ryzyko wystąpienia poważnych chorób serca. Niestety do tej pory nie uzyskaliśmy potwierdzenia w postaci wyników badań u ludzi.

Jak pić ocet jabłkowy, żeby schudnąć?

Ocet jabłkowy przyjmować możemy na wiele sposobów. Dawka, którą należy przyjąć jest zależna od środka, którym dysponujemy. Inaczej będziemy stosować ocet jabłkowy w postaci płynnej, a inaczej ten, w formie tabletek.

Wydaje się, że najlepsze efekty uzyskamy stosując niepasteryzowany ocet jabłkowy, najlepiej z babcinego przepisu. Pamiętajmy, że dobrej jakości ocet to ocet żywy, który nie został poddany procesowi pasteryzacji i filtracji.

Aby uzyskać najlepsze efekty należy przygotować miksturę z wykorzystaniem 2-3 łyżeczek takiego octu rozpuszczonych w szklance przegotowanej wody. Tak przygotowany roztwór stosujemy trzy razy dziennie, najlepiej przed posiłkami. Pamiętajmy, by nie stosować zbyt dużych dawek, bo nie przyspieszy to efektów a może nam zaszkodzić!

Jeśli stosujemy suplement octu jabłkowego w postaci tabletek to musimy dostosować się do zaleceń producenta.
ocet jabłkowy własnej roboty jest najzdrowszy

Jak zrobić ocet jabłkowy w domu – szybki przepis dla każdego

Ocet jabłkowy możemy kupić właściwie w każdym sklepu, różni się on sposobem produkcji, jakością i ceną. Najdroższy będzie niefiltrowany, niepasteryzowany ocet produkowany z ekologicznych jabłek. Nic nie stoi na przeszkodzie aby zrobić ten magiczny eliksir w zaciszu własnej kuchni. Poznaj przepis na ocet jabłkowy własnej produkcji.

Potrzebne składniki:

  • jabłka
  • przegotowana, letnia woda
  • cukier

  1. Jabłka dokładnie myjemy i kroimy na ćwiartki. Nie pozbywamy się pestek, skórek i gniazd nasiennych.
  2. Mieszamy wodę z cukrem zachowując proporcje: 1 łyżka cukru na ok 250ml wody.
  3. Jabłka zalewamy wodą z cukrem – całość umieszczamy w większym słoiku. Bardzo ważne jest, by jabłka cały czas zanurzone były w wodzie – w przeciwnym razie może pojawić się pleśń i całość trzeba będzie wyrzucić.
  4. Całość zabezpieczamy z góry gazą i odstawiamy.
  5. Pamiętamy o codziennym przemieszaniu mikstury.

Proces fermentacji trwa około 3-5 tygodni, duży wpływ ma tutaj temperatura – im zimniej, tym fermentacja będzie trwała dłużej. Gdy ocet będzie gotowy musimy wszystko odsączyć i… gotowe!

Przygotowując ocet jabłkowy w domu masz pewność wysokiej jakości składników użytych do produkcji oraz braku niepotrzebnych dodatków.

Dlaczego nie przesadzać z piciem octu jabłkowego – najpopularniejsze skutki uboczne

Ocet jabłkowy, jak każdy inny produkt może powodować pewne skutki uboczne. Powstają one przeważnie w przypadku stosowania zbyt dużych dawek, oraz używania go zbyt długo. Do najpopularniejszych skutków ubocznych zaliczamy:

  • obniżenie poziomu potasu,
  • hipoglikemię
  • uszkodzenie szkliwa[3]
  • podrażnienie śluzówki żołądka, które może prowadzić do powstania wrzodów

Co ważne – ocet jabłkowy może wchodzić interakcję z lekami na cukrzycę i serce. Jednoczesne picie octu i stosowanie leków przeciwcukrzycowych może prowadzić do hipoglikemii.

Nie powinny go przyjmować kobiety w ciąży, karmiące piersią i dzieci poniżej 18 roku życia, chociaż zdania na ten temat są podzielone. Spożywania octu jabłkowego powinny wystrzegać się także osoby cierpiące na refluks, choroby żołądka i inne schorzenia układu pokarmowego. Wiadomo, że produkt ten może zaburzać wchłanianie niektórych substancji odżywczych.

Czy biorąc pod uwagę możliwość wystąpienia skutków ubocznych picie octu jabłkowego jest bezpieczne?

Tak, picie octu z zachowaniem odpowiednich dawek, nie powinno spowodować większych skutków ubocznych. Pamiętajmy jednak, żeby we wszystkim zachować umiar. Zbyt długie i intensywne używanie tego produktu, lub stosowanie go w przypadku chorób, które może nasilać jest błędem, którego powinniśmy się wystrzegać.

Pamiętajmy, że stosując ocet jabłkowy wyłącznie na odchudzanie musimy zadbać też o odpowiednią dietę i zwiększoną dawkę aktywności fizycznej. Samo spożywanie octu jabłkowego z wodą nie zapewni ani błyskawicznych efektów w postaci redukcji tkanki tłuszczowej, ani tym bardziej braku efektu jojo!

Zwiększenie przemiany materii czy szybsze uczucie sytości to coś, co może pomóc w walce z nadwagą. Musimy jednak wiedzieć, że  tylko aktywność fizyczna i dieta zapewni szybki i trwały efekt.


[1] – https://www.tandfonline.com/doi/pdf/10.1271/bbb.90231
[2] – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29091513/
[3] – https://www.health.harvard.edu/blog/apple-cider-vinegar-diet-does-it-really-work-2018042513703

Komentarzy

  1. maria
    • Lena200

Odpowiedz