1Komentarz

Imbir na odchudzanie – jakie efekty można osiągnąć?

Imbir to roślina, która od lat z powodzeniem wykorzystywana jest zarówno w kuchni, jak również w medycynie naturalnej. Ma wiele dobrych właściwości, które sprawiają, że warto się nim zainteresować. Czy imbir odchudza? Sprawdźmy jak działa i czy można dzięki niemu szybko pozbyć się zbędnych kilogramów.

Jakie właściwości ma imbir?

Imbir w naszej kuchni pojawił się stosunkowo niedawno, cenimy go ze względu na jego wspaniały, cytrynopodobny zapach i ostry smak. W kuchni azjatyckiej wykorzystywany jest jednak od wielu lat.

Imbir to nie tylko przyprawa, która nadaje niepowtarzalnego smaku przygotowywanym potrawom. Ma wiele on pozytywnych właściwości, które sprawiają, że z roku na rok staje się coraz popularniejszy.

W korzeniach imbiru znajdziemy między innymi:

  • Witaminę C,
  • Witaminę B1 i B2,
  • Kwas foliowy,
  • Wapń,
  • Fosfor,
  • Żelazo,
  • Niacynę,
  • Olejki eteryczne,
  • Związki fenolowe.

Imbir ma działanie przeciwzapalne , przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne. Działa również przeciwbólowo i przeciwgorączkowo. Ma również działanie przeciwutleniające, wpływa na poprawę odporności dlatego z powodzeniem można go przyjmować w trakcie przeziębienia czy grypy.

Przeczytaj też: Pijesz mało wody? Być może dlatego nie chudniesz!

Imbir korzystnie wpływa na pracę serca oraz poprawia ukrwienie komórek. Co ważne, dzięki swoim właściwościom poprawia koncentrację oraz dodaje energii. Ma też właściwości odchudzające.

Imbir a odchudzanie – czy przyspieszy proces spalania tkanki tłuszczowej?

Dzięki związkom fenolowym, które zawiera imbir wpływa on korzystnie na przemianę materii i ułatwia spalanie tkanki tłuszczowej.

To właśnie związki fenolowe poprawiają termogenezę a imbir to naturalny termogenik, który zwiększa temperaturę ciała i przyspiesza metabolizm. Organizm do wytwarzania ciepła potrzebuje energii, którą pobiera z tkanki tłuszczowej – to właśnie w taki sposób imbir przyspiesza odchudzanie.

Szczególną popularnością cieszą się napoje z imbirem, cytryną lub miodem.

Stosowanie korzenia imbiru ma spory wpływ na redukcję złogów jelitowych, które są częstą przyczyną zaparć i innych problemów z trawieniem. Osoby, które stosują mikstury odchudzające na bazie imbiru i cytryny zauważają redukcję podjadania między posiłkami.

Polecamy: Najbardziej tuczące produkty spożywcze – sprawdź!

Wyniki badań opublikowanych w „Journal of the Science and Food of Agriculture” jednoznacznie pokazują, że gingerol, który jest zawarty w imbirze korzystnie wpływa na spalanie tkanki tłuszczowej. Z tych samych badań dowiadujemy się, że stosowanie imbiru pomaga obniżyć poziom cukru we krwi.

W innych badaniach dowiedziono, że spożywanie imbiru wpływa na obniżenie poziomu glukozy we krwi oraz zwiększa ilość dobrego cholesterolu HDL [1]Najmeh Maharlouei, Reza Tabrizi, Kamran B. Lankarani, Abbas Rezaianzadeh, Maryam Akbari, Fariba Kolahdooz, Maryam Rahimi, Fariba Keneshlou & Zatollah Asemi – The effects of ginger intake on … Continue reading

Stosowanie imbiru pomaga oczyścić organizm z toksyn i zapewnia lepsze samopoczucie oraz większą ilość energii.

korzeń imbiru ma właściwości odchudzające
Korzeń imbiru ma wiele ciekawych właściwości.

Herbata na odchudzanie z imbirem – jak ją przygotować?

Najłatwiejszym sposobem “przemycenia” imbiru do naszego organizmu jest przygotowanie herbaty. Wiele osób wybiera klasyczną herbatę z korzeniem imbiru, nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by dodać do niej dodatki, które lubimy jak np. cytryna czy miód.

Przepis na klasyczną herbatę z imbirem:

  1. Zaparzamy herbatę,
  2. Dodajemy korzeń imbiru(2-3cm), który możemy zgnieść lub ugnieść w moździerzu,
  3. zalewamy herbatę wodą,
  4. Czekamy aż delikatnie przestygnie – chodzi o to, by nie tracić cennych właściwości imbiru,
  5. Dodajemy korzeń imbiru,
  6. Opcjonalnie możemy dodać sok z cytryny, szczyptę cynamonu lub miód,
  7. Gotowe!

Zamiast klasycznej herbaty możemy wykorzystać np. herbatę miętową, która jeszcze bardziej wyostrzy smak i pobudzi nasz metabolizm.

Herbata przygotowana w ten sposób jest smaczna i zdrowa. Ma również właściwości odchudzające, dlatego jest polecana osobom, które chcą zrzucić zbędne kilogramy.

Czy imbir może powodować skutki uboczne?

Jako, że imbir podnosi ciśnienie krwi szczególną ostrożność powinny zachować osoby cierpiące na nadciśnienie tętnicze.

Ze względu na swój ostry smak imbir nie jest polecany małym dzieciom oraz osobom z dolegliwościami żołądkowymi(refluks, wrzody). Może powodować podrażnienie języka, błon śluzowych jamy ustnej, a także przełyku. Jeśli zauważysz pogorszenie samopoczucia po spożyciu imbiru należy wykluczyć go ze swojej diety.

Polecamy: Ostropest plamisty – genialny sposób na odchudzanie?

Imbir może wchodzić w interakcję z niektórymi lekami. Powinny go unikać osoby przyjmujące leki obniżające krzepliwość krwi. Osoby z cukrzycą również nie powinny przyjmować go w nadmiarze, może bowiem zbyt mocno obniżyć stężenie cukru we krwi.

Nadmiernie spożywanie imbiru może prowadzić do odwodnienia organizmu.

Podsumowanie – czy imbir odchudza?

Imbir jest rośliną o wielu zaletach. Korzystnie wpływa na nasz organizm i w pewnym stopniu przyspiesza odchudzanie.

Regularne picie imbiru nie będzie jednak w stanie zastąpić zrównoważonej diety. To właśnie odpowiednie żywienie połączone z aktywnością fizyczną jest w stanie sprawić, że osiągniemy wymarzone efekty w krótkim czasie.

Spożywanie imbiru pomoże w odchudzaniu, nie sprawi jednak, że pozbędziemy się nadwagi!

Przypisy:

Przypisy:
1Najmeh Maharlouei, Reza Tabrizi, Kamran B. Lankarani, Abbas Rezaianzadeh, Maryam Akbari, Fariba Kolahdooz, Maryam Rahimi, Fariba Keneshlou & Zatollah Asemi – The effects of ginger intake on weight loss and metabolic profiles among overweight and obese subjects: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials

Jedna odpowiedź

  1. alka

Odpowiedz