Miód z mleczy – na co pomaga, jak go zrobić?

Mniszek lekarski dla wielu osób jest zwyczajnym chwastem, ma jednak pewne właściwości, które sprawiają, że powinniśmy przyjrzeć mu się dokładniej. Podawany w formie syropu lub miodu ma szczególne zastosowanie w trakcie sezonu grypowego. Na co pomaga miód z mleczy i jak go przygotować?

Miód z mleczy – na co pomaga?

Liście mniszka lekarskiego zawierają w sobie sporą porcję przeciwutleniaczy. Jego korzeń jest natomiast prawdziwym spichlerzem fitosteroli i garbników. To solidna porcja witamin i minerałów. Mniszek zapewnia nam sporą dawkę witaminy C, magnezu, krzemu i potasu. W jego składzie znajdziemy także witaminy z grupy B.

Można go stosować w kilku formach, sprawdzi się jako dodatek do sałatek, ale można z niego też przygotować syrop i nalewkę. Jego stosowanie przyczynia się do łagodzenia chrypki i kaszlu. To doskonałe wsparcie dla organizmu, który zmaga się z infekcją górnych dróg oddechowych, może być podawany w przypadku wystąpienia bólu gardła lub stanów zapalnych jamy ustnej.

Polecamy: Pyłek pszczeli – poznaj jego właściwości lecznicze

Mniszek lekarski wspomaga organizm w walce z bakteriami i wirusami, ma wpływ na obniżenie poziomu glukozy we krwi, a u kobiet doskonale reguluje cykl miesiączkowy. Syrop z mniszka to idealny dodatek do soków, herbat i koktajli. Dzięki właściwościom wzmacniającym organizm powinien być stosowany w okresach obniżonej odporności.

Miód z mleczy ma wpływ również na:

  • Poprawę działania układu pokarmowego,
  • łagodzenie infekcji dróg moczowych,
  • przyśpieszenie gojenia ran,
  • poprawę pracy wątroby.

To wszystko sprawia, że mniszek lekarski zyskuje coraz większa popularność. W jaki sposób przygotować z niego pyszny i zdrowy miód?

Miód z mniszka – przepis czyli jak go przygotować?

Przepis na miód z mleczy jest bardzo prosty i właściwie każdy może go przygotować we własnym domu. Podstawą jest odpowiedniej jakości surowiec. Kwiaty mniszka zbieramy w suchy i pogodny dzień. Ważne, by zbierać je na mało zanieczyszczonym terenie, z dala od pól skażonych pestycydami oraz ruchliwych ulic.

Składniki potrzebne do przygotowania syropu z mniszka:

  • 400 kwiatów mniszka,
  • 1-2 cytryny,
  • 1 litr przegotowanej wody,
  • 1 kg cukru.

Oczywiście ilość cukru może być mniejsza, należy jednak pamiętać, że w przypadku syropów to właśnie cukier jest naturalnym konserwantem, który zapobiega psuciu.

Kwiaty mniszka umieszczamy w dużym garnku i zalewamy wrzątkiem. Jeśli jest potrzeba, delikatnie ugniatamy. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez około 15-20 minut. Na sam koniec dodajemy wyparzoną cytrynę, którą wcześniej kroimy na cienkie plastry.

Polecamy: Jakie właściwości ma miechunka jadalna, kiedy ją stosować?

Całość po ostudzeniu odstawiamy na około 12 godzin, następnie odcedzamy i dodajemy porcję cukru. Ponownie gotujemy na niewielkim ogniu, pamiętając o częstym mieszaniu. Gotowy syrop przelewamy do niewielkich słoiczków i pasteryzujemy.

Przygotowany w ten sposób syrop z mniszka przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.

Miód z mleczy jest trudno dostępny, ale łatwy do zrobienia w domu!

Dla tych, którzy są ciekawi, co odróżnia miód z mleczy od innych rodzajów miodów, warto zaznaczyć, że chociaż nie cieszy się on taką sławą jak inne odmiany – na przykład miód gryczany, lipowy czy wielokwiatowy – to jednak pod względem korzystnych właściwości i zastosowań dorównuje najbardziej znanym miodom.

Nie jest on łatwo dostępny i pojawia się na rynku rzadziej, co może wydawać się zaskakujące, zważywszy na obfitość żółtych kwiatostanów mleczy, które często możemy dostrzec za naszymi oknami.

Samodzielne wykonanie miodu z mniszka nie jest trudne, dlatego warto przygotować go w momencie, gdy na dworze zauważymy sporą ilość mleczy.

Czy można do produkcji syropu z mniszka wykorzystać zielone części rośliny?

Pomimo że liście mniszka lekarskiego nie są trujące, to ich gorzki smak sprawia, że nie nadają się do syropów. Można je z powodzeniem stosować jako dodatek do różnego rodzaju sałatek.

W przypadku syropu z mniszka warto wykorzystywać wyłącznie dobrze rozwinięte kwiaty.

Warto wiedzieć, że miód z mleczy zawsze smakuje i wygląda inaczej. Wszystko zależy od kwiatów, które udało nam się zebrać. Nawet niewielkie różnice w proporcjach mogą sprawić, że zmieni się jego barwa. Jeśli zależy nam na lekko goryczkowym smaku, można nie odcinać dolnej (zielonej) części kwiatu.

W jaki sposób przyjmować miód z mniszka?

Miód z mniszka bardzo dobrze się przechowuje, ale można go spożywać również zaraz po przygotowaniu. To znakomite lekarstwo, które stosować mogą zarówno dzieci, jak i osoby dorosłe. Ma delikatny smak i jest dobrze tolerowany.

Osoba dorosła powinna przyjmować około 2 łyżek syropu dziennie. W przypadku, gdy smak nam nie odpowiada, można dodać go do soku lub lemoniady.

Pomimo że syrop z mniszka jest całkowicie naturalny i bezpieczny, ostrożność powinny zachować osoby cierpiące na choroby dróg żółciowych i wrzody żołądka.

Jedna odpowiedź

  1. Olkaa

Odpowiedz