brakkomentarzy

Pyłek pszczeli na odchudzanie – źródło witamin i minerałów

Pyłek pszczeli zwany również kwiatowym to prawdziwe bogactwo substancji odżywczych, witamin i minerałów. Coraz częściej stosowany w medycynie naturalnej. Zyskał uznanie dzięki właściwościom wspomagającym odchudzanie. Jak działa pyłek pszczeli i czy faktycznie pomaga pozbyć się nadwagi?

Czym jest pyłek pszczeli i skąd się bierze?

Pszczoła zapylając kwiaty, zabiera z nich nie tylko nektar ale także pyłek kwiatowy, który przez wiele lat był przez ludzi niedoceniany.

Pyłek składany jest przez pszczoły w plastrach. Czeka tam do momentu, gdy dla pszczół przychodzą cięższe czasy, służy im wtedy do zaspokajania potrzeb życiowych. Jest również wykorzystywany do karmienia młodych owadów.

Polecamy: Domowe sposoby na podkręcenie metabolizmu. Chudnij szybciej!

Nas interesuje pyłek kwiatowy, który nie został przetworzony przez pszczoły i jest dla nich niemal bezużyteczny. Okazuje się, że ma on prozdrowotne właściwości i jest dla nas niezwykle cenny.

Okazało się, że nie tylko miód ma dobre właściwości dla naszego organizmu. Również pyłek kwiatowy jest w stanie dostarczyć nam cennych właściwości, które wzmocnią nasz organizm. Legendarne właściwości odchudzające sprawiają, że interesuje się nim coraz więcej osób.

Jakie właściwości ma pyłek pszczeli?

Pyłek kwiatowy ma pozytywne właściwości, które z powodzeniem wykorzystywane są zarówno w przemyśle farmaceutycznym, jak również kosmetycznym. Badania dowiodły, że w swoim składzie zawiera około 250 pożytecznych dla naszego zdrowia substancji odżywczych.

Trudno jednoznacznie opisać wszystkie właściwości pyłku, ponieważ zależą one w dużej mierze od kwiatów, z których pobrały go pszczoły [1]Bożena Denisow, Marta Denisow-Pietrzyk – Biological and therapeutic properties of bee pollen.

pyłek pszczeli ma cenne właściwości lecznicze
Pyłek pszczeli jest cennym źródłem witamin.

Pyłek pszczeli jest cennym źródłem:

  • witaminy C,
  • witaminy B,
  • witaminy E,
  • antyoksydantów,
  • olejków eterycznych,
  • kwasów tłuszczowych,
  • fosforu,
  • potasu.

Zawiera też w swoim składzie cenne białka i aminokwasy takie jak arginina, fenyloalanina, leucyna, lizyna, treonina, alanina, prolina czy histydyna. Stanowi bogate źródło flawonoidów oraz wielu cennych pierwiastków.

Pyłek pszczeli jest produktem całkowicie naturalnym, pozbawionym konserwantów i wypełniaczy. To znakomite wsparcie naszego organizmu, którego unikać powinni alergicy.

Jak stosować pyłek pszczeli na odchudzanie?

Pyłek kwiatowy ma właściwości odchudzające. Z powodzeniem można go stosować jako dodatek do herbaty. Dzięki swoim właściwościom zmniejsza apetyt ale także dodaje energii i wzmaga koncentrację.

Najlepszym sposobem na przyjmowanie pyłku kwiatowego jest dodawanie go do posiłków i napojów. Aby maksymalnie wzmocnić działanie odchudzające należy przyjmować go przed posiłkiem – zapewni nam uczucie sytości. Dzięki temu będziemy mogli zjeść mniejszy posiłek, co z kolei przekładać będzie się na naszą wagę.

Polecamy: Najbardziej tuczące produkty, które powodują, że tyjesz – sprawdź je!

Pamiętajmy, że obróbka cieplna niszczy cenne właściwości pyłku pszczelego. Unikajmy wsypywania go do gorących napojów i potraw.

Dzienna dawka pyłku pszczelego dla dorosłego człowieka to około 30g, które powinniśmy podzielić na kilka mniejszych porcji.

Pyłek pszczeli oprócz uczucia sytości zapewnia nam dostęp do aminokwasów, które delikatnie przyspieszają nasz metabolizm. To wszystko sprawia, że jest to idealny dodatek do posiłku, który może poprawić efekty odchudzania.

Jakie właściwości poza odchudzaniem ma pyłek kwiatowy?

Odchudzanie to tylko jeden z elementów, które może wspomóc pyłek kwiatowy.  Wspiera odporność organizmu, a dzięki makroelementom zawartym w swoim składzie pomaga w leczeniu anemii.

Pyłek kwiatowy ma również właściwości oczyszczające – regularne stosowanie to idealny detoks dla naszego organizmu. W połączeniu z propolisem stosowany jest w zapobieganiu próchnicy. Wspomaga leczenie depresji, zwiększa wydzielanie insuliny i korzystnie oddziałuje na naczynia krwionośne.

Pyłek pszczeli zwiększa produkcję liczbę czerwonych krwinek, wpływa też korzystnie na poziom żelaza w surowicy.

W ostatnim czasie pojawiają się wzmianki, że może on niszczyć grzybicę i gronkowca złocistego. Trudno jednak znaleźć w literaturze fachowej potwierdzenie tych informacji.

Czy pyłek pszczeli pomoże mi schudnąć?

Pyłek kwiatowy to naturalny produkt, który jest bezpieczny dla naszego organizmu. Ma szereg pozytywnych właściwości, jedną z nich jest uczucie sytości, które możemy osiągnąć poprzez stosowanie pyłku pszczelego przed posiłkiem.

Jest to doskonałe wsparcie dla organizmu w procesie odchudzania. Traktujmy go jednak jako dodatek do zdrowej, odpowiednio zbilansowanej diety.

Stosowanie pyłku kwiatowego wraz z tłustą, niezdrową dietą może nie zapewnić efektów, o których marzymy.

Jeśli decydujemy się na zakup pyłku pszczelego, to najlepiej dokonać go w lokalnej pasiece. Wybierając gotowe produkty w sklepach zwróćmy uwagę na ich skład. Wybierajmy wyłącznie naturalny pyłek pszczeli bez dodatków w postaci konserwantów.

Jakie są przeciwwskazania do stosowania pyłku pszczelego?

Pyłek kwiatowy jest dobrze tolerowany zarówno przez osoby dorosłe, jak również dzieci. Problemem może być jedynie dla osób, które są na niego uczulone.

Istnieje wysokie prawdopodobieństwo, że osoby uczulone na miód będą również wykazywać reakcję alergiczną na pyłek.

Najlepiej przed zastosowaniem pełnej dawki pyłku kwiatowego przeprowadzić test z wykorzystaniem niewielkiej ilości. Jeśli nie pojawią się skutki uboczne, można przystąpić do zwiększenia dawki.

Jeżeli pojawią się niepokojące objawy takie jak nudności, biegunka, pokrzywka czy zaczerwienienie spojówek należy bezwzględnie przerwać stosowanie pyłku.

Przypisy:

Przypisy:
1Bożena Denisow, Marta Denisow-Pietrzyk – Biological and therapeutic properties of bee pollen

Odpowiedz