Skutki uboczne jedzenia kiwi – kiedy go unikać?

Kiwi to smaczny, zielonkawy owoc, który dostarcza nam sporej dawki witamin, poprawia odporność i wspomaga pracę układu pokarmowego. Jego jedzenie może jednak powodować pewne skutki uboczne. Kiedy zrezygnować ze spożywania kiwi? Jakie są przeciwwskazania?

Co daje codzienne jedzenie kiwi? Sprawdzamy właściwości

Kiwi jest owocem, który ma dość ciekawy smak, ale cenimy go przede wszystkim za jego właściwości odżywcze i bardzo korzystny wpływ, jaki wywiera na nasze zdrowie. Ten zielony słodko-cierpki owoc zawiera w swoim składzie sporą porcję ważnych dla naszego zdrowia witamin takich jak:

  • Witamina E,
  • Witamina C,
  • Witamina K1,
  • Kwas foliowy,
  • Miedź,
  • Potas.

Codzienne jedzenie kiwi wydaje się więc wskazane. Dlaczego warto zainteresować się tym owocem? Ano dlatego, że wspomaga działanie naszego układu pokarmowego.

Dla wielu osób zjedzenie kiwi to idealny sposób na zaparcia, ale to nie jedyna jego zaleta. Dzięki zawartości wielu minerałów owoc ten ma niebagatelny wpływ na nasz system immunologiczny – poprawia odporność i dodaje sił.

owoce kiwiOwoce kiwi przed zjedzeniem należy obrać

Kiwi zawiera w swoim składzie silne przeciwutleniacze oraz obniża poziom złego cholesterolu przy jednoczesnym wzroście frakcji HDL.

Mało osób o tym wie, ale nasiona kiwi, które zjadamy wraz z owocem, są też doskonałym źródłem kwasów omega-3. Pestki kiwi korzystnie oddziałujące na florę bakteryjną jelit, a wszystko przez zawartość pektyny, która pomaga oczyszczać organizm z toksyn.

Spożywanie 2-3 owoców kiwi może być korzystne dla osób cierpiących na zespół jelita drażliwego z tendencją do zaparć.  Ten niewielki owoc ma naprawdę dużą moc w rozwiązywaniu takich problemów!

Kiedy nie należy jeść kiwi? Poznaj skutki uboczne!

Niestety owoce kwi pomimo wielu zalet, nie nadają się dla każdego, a w pewnych sytuacjach mogą powodować skutki uboczne. Kiedy więc nie jeść kiwi?

Najczęstszym przeciwwskazaniem będzie alergia, która manifestuje swoją obecność pokrzywką, biegunką, bólami brzucha, ale także bardziej poważnymi dolegliwościami, do których można zaliczyć obrzęk gardła oraz trudności z oddychaniem.

Jedzenie owoców kiwi nie jest wskazanie dla osób z tendencją do kamieni nerkowych. Kiwi zawiera w swoim składzie sporą ilość witaminy C, a ta może zostać przekształcona w szczawiany, które tylko nasilą kamicę. To samo tyczy się potasu, który dostarczony w nadmiarze może być problemem u osób z chorobami nerek.

Jedzenie kiwi może być problematyczne dla osób z wrażliwym przewodem pokarmowym. Kwaśny smak niedojrzałych owoców kwi może podrażniać żołądek i nasilać dolegliwości związane z wrzodami żołądka czy zgagą.

Owoców kiwi nie powinniśmy zjadać bezpośrednio przed i po podaniu leków. Jak pozostałe cytrusy może wchodzić w interakcję i osłabiać lub nasilać działanie leków.

Czy kiwi podnosi poziom cukru we krwi?

Kiwi jest owocem niskokalorycznym i dobrze tolerowanym. Owoce te u zdrowych osób nie powodują poważniejszych skutków ubocznych, ale czy podnoszą poziom cukru we krwi?

Kiwi posiada niski indeks glikemiczny (53), dlatego jego zjedzenie nie powoduje znaczącego poniesienia glukozy. Osoby zmagające się z cukrzycą mogą przyjmować je w umiarkowanych ilościach.

Czy kiwi można jeść ze skórką?

Skórka tego smacznego owocu jest całkowicie jadalna i pomaga dostarczyć jeszcze większą porcję błonnika. Najnowsze badania pokazały, że zawiera ona zdecydowanie więcej witaminy C niż sam miąższ kiwi. Inną kwestią pozostaje jej smak, który nie każdemu przypadnie do gustu.

Zanim jednak zdecydujemy się na zjadanie skórki kiwi, warto dokładnie umyć cały owoc. Bardzo dobrym rozwiązaniem może okazać się również wyparzenie skórki. Czy biorąc pod uwagę niską masę skórki, warto ją zjadać? Trudno jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie, wydaje się, że zdecydowanie lepiej będzie skupić się na pysznym miąższu, bo jedzenie kiwi ze skórką nie każdemu przypadnie do gustu.

 

Jedna odpowiedź

  1. anna

Odpowiedz