Rukiew wodna najzdrowszą rośliną świata
Rukiew wodna jest rośliną znaną od czasów starożytności, ma właściwości lecznicze i według naukowców jest najzdrowszą rośliną rosnącą na naszej planecie. Z powodzeniem można wykorzystać ją w kuchni, by wydobyć prawdziwą moc witamin i minerałów.
Na skróty:
Czym jest rukiew wodna?
Potocznie nazywamy ją rzeżuchą wodną, należy do roślin kapustowatych i wywodzi się z Azji i Europy. W Polsce może rosnąć w przydomowych ogródkach, ale na zachodzie występuje jako roślina dzika. Lubi mokre środowisko, dlatego szukać powinniśmy jej na brzegach potoków i rzek.
Rukiew nie przekracza 70-80 cm wysokości, składa się z łodygi, liści i kwiatów, okresowo zobaczyć można na niej piękne owoce. Rukiew wodna pozytywnie działa na nasz organizm a najważniejszą jej zaletą jest to, że można ją hodować nawet w doniczce.
W literaturze pojawia się od czasów średniowiecza, łagodzi wiele dolegliwości i dostarcza organizmowi cennych witamin, z powodzeniem stosowana jest przy awitaminozie.
Jakie właściwości ma rukiew wodna?
Rukiew wodna uważana jest za najzdrowsze warzywo na świecie. Zawiera wiele składników mineralnych, substancji odżywczych i witamin. Badacze z William Paterson Univerity po przeanalizowaniu kilkudziesięciu warzyw i owoców stwierdzili, że rukiew dostarcza najwięcej wartościowych składników odżywczych.
CDC(Centers for Disease Control and Prevention) umieściło tę roślinę na pierwszym miejscu w rankingu zdrowej żywności.
Polecamy: Miechunka jadalna – poznaj jej właściwości
Ciekawostką jest fakt, że większość osób dowiedziała się o jej istnieniu w dniu ślubu księcia Williama z księżną Catherine. Przygotowana na przyjęciu tarta na bazie szparagów oraz rukwi wodnej zyskała sobie spory rozgłos i trwa on do dnia dzisiejszego.
W 100 g tej rośliny znajdziemy tylko 11 kcal, nie powinna ona w żaden sposób zaburzyć kuracji odchudzającej.
W swoim składzie zawiera:
- witaminę C,
- witaminę A,
- witaminę E,
- witaminę K,
- witaminy z grupy B,
- potas,
- fosfor,
- sód,
- żelazo.
Rukiew poprawia zdolność do odnowy komórkowej i odmładza skórę. Wzmacnia odporność i dobrze wpływa na rozwój kości i naskórka. To prawdziwy eliksir młodości, który wykazuje również działanie przeciwalergiczne.
Iizotiocyjaniana, która nadaje charakterystyczny smak rukwi, według naukowców z Ulster ma właściwości antynowotworowe i jest w stanie zahamować namnażanie komórek rakowych.
Bogactwo składników odżywczych, witamin i minerałów sprawia, że zyskuje coraz większą popularność wśród osób interesujących się zdrowym stylem życia.
Rukiew wodna jako naturalny eliksir młodości
Udowodniono, że spożywanie rukwi wodnej opóźnia procesy starzenia skóry. W badaniu na grupie kobiet zastosowano 80 g rukwi podawanej przez 9 tygodni. Po zakończeniu kuracji okazało się, że kobiety przyjmujące ją zauważyły znaczną poprawę wyglądu skóry.
Polecamy: Dieta Ewy Dąbrowskiej – czy warto ją stosować?
Pory uległy zwężeniu a wszelkie zaczerwienienia i przebarwienia wyblakły. Wyraźnie dało się zauważyć redukcję zmarszczek. Wpływ na to ma zawarty w roślinie beta-karoten, którego w rukwi jest więcej niż w marchewce. Wspiera on organizm w walce z wolnymi rodnikami, które przyczyniają się do defektów skórnych. Nie bez znaczenia na skórę pozostaje zawarta w rukwi witamina E.
Jak stosować rukiew wodną, by zauważyć pozytywne efekty?
Jako że rukiew wodna jest całkowicie naturalna, jej spożywanie nie powoduje skutków ubocznych. Przeglądając literaturę, można natknąć się na informację, że dawka, która jest potrzebna do zauważenia pozytywnych efektów skórnych, powinna wynosić około 80 g dziennie.
Rukiew wodna uprawiana w niewielkiej doniczce.
Pierwsze efekty powinny pojawić się po około 2 miesiącach stosowania. Warto jednak używać rukwi jako dodatku do potraw. Pamiętajmy jednak, że, pomimo tego, iż okrzyknięto ją najzdrowszą rośliną na świecie, to nie jest żadnym cudownym lekarstwem i szybkość działania nie będzie błyskawiczna.
Rukiew jest bezpieczna, ale ostrożność powinny zachować osoby zmagające się z chorobami żołądka. Skutki uboczne mogą wystąpić też u osób cierpiących na zapalenie nerek.
Do czego można używać rukwi wodnej w kuchni? Jak ją jeść?
Rukiew wodna idealnie nadaje się jako dodatek do zup-krem oraz past warzywnych. Można na jej bazie komponować pyszne i zdrowie smoothies. Wiele osób przygotowuje z niej też soki warzywne.
Idealnie podkreśla smak tostów, makaronu czy zwykłych kanapek. Na dworze królewskim podawana była jako tarta ze szparagami.
Warto przeczytać: Masz problem z jelitem drażliwym? Wypróbuj dietę FODMAP!
Niezależnie od tego czy stosowana jest jako przypraw, czy główny składnik danej poprawy, dostarcza nam cennych witamin i minerałów, które poprawiają stan naszego organizmu.
Zastanawiasz się, jak smakuje rukiew wodna? Charakteryzuje się wyrazistym, pieprznym smakiem, w którym poczuć można również nutę słodyczy.
Gdzie kupić rukiew wodną? A może uprawa w domu?
Rukiew wodną kupić można w większych sklepach ze zdrową żywnością. Jako że jej popularność rośnie, to ceny jak za tak prostą w uprawie roślinę są mocno wygórowane (około 15 zł za niewielkie opakowanie).
Wydaje się, że zdecydowanie lepiej zdecydować się na uprawę we własnym domu. Roślina nie jest zbyt wymagająca i kupując dobrej jakości nasiona, możemy cieszyć się szybkim plonem, siejąc ją w niewielkiej doniczce i wystawiając na parapet.
Jak uprawiać rukiew wodną w domu? Do doniczki wsypujemy ziemię (może być uniwersalna, ale najlepsza będzie specjalna ziemia do warzyw). Rozsypujemy nasiona i przykrywamy je niewielką ilością ziemi. Rukiew wodna uwielbia wodę, dlatego należy dbać, by ziemia ciągle była wilgotna. Roślina stosunkowo szybko kiełkuje i po kilkunastu dniach możemy cieszyć się pierwszym plonem.
Bardzo ciekawe warzywo. Może smak nie powala, ale jest całkiem znośny. Prawdziwe bogactwo witamin, antyoksydantów i innych cennych związków, które dobrze działają na organizm. Ja kupuje w zieleniaku, ale wiem, że można uprawiać samodzielnie.