Czy świeży sok z buraków to trucizna? Obalamy popularne mity!

Buraki ćwikłowe dostarczają nam wielu witamin i minerałów, ale mało kiedy zjadamy je na surowo. Czy świeży sok z buraków to trucizna, która powoli niszczy nasz organizm? Czy konieczne jest jego odstawienie na 30 min po wyciśnięciu? Jak działa na nasz organizm? O tym wszystkim dowiesz się z dzisiejszego artykułu.

Jakie właściwości ma sok z buraka?

Sok z buraków jest bogaty w witaminy i to właśnie dlatego wiele osób zastanawia się nad włączeniem go do swojej diety. W jego składzie znaleźć można betaniny, które nadaje mu intensywny, czerwony kolor. Jest ona przeciwutleniaczem. Pomaga w walce z wolnymi rodnikami.

Świeży sok z buraków dostarcza nam całkiem sporą dawkę witaminy C, witamin z grupy B, żelaza, potasu, magnezu i manganu. To także prawdziwe bogactwo azotanów, które po przekształceniu w tlenek azotu poprawiają wydolność fizyczną.

Należy pamiętać, że tlenek azotu pomaga rozszerzać naczynia krwionośne, co przyczynia się do zwiększenia przepływu krwi i obniżenia ciśnienia tętniczego. Można więc przyjąć, że sok z buraka redukuje ryzyko zapadnięcia na choroby układu krążenia i serca.

Buraki czerwone polecane są dla osób cierpiących na anemię, ponieważ zawierają sporą porcję żelaza, które jest niezbędne do produkcji hemoglobiny.

Świeży sok z buraków to trucizna? Skąd to przekonanie?

Wszystko, co przeczytałaś w poprzednich akapitach, sprawia, że sok z buraka wydaje się prawdziwym eliksirem na lepsze zdrowie, a nie zabójczą substancją, która zatruwa nasz organizm od środka. Skąd więc przekonanie, że świeży sok z buraków powinien odstać 30 minut przed spożyciem, bo w innym przypadku będzie niekorzystnie działał na nasz organizm?

Burak ćwikłowy i sok z niego wykonany zwierają szczawiany, które mogą zaostrzać niektóre choroby takie jak dna moczanowa, reumatyzm czy kamica nerkowa. Jeśli należysz do grupy osób zmagających się z tymi dolegliwościami, picie surowego soku z buraka może nie być dla Ciebie wskazane.

W poprzednim rozdziale mogliśmy się dowiedzieć, że spożywanie soku z buraka obniża ciśnienie tętnicze krwi. Dla większości osób będzie to zaleta, ale nie dla wszystkich. Jeśli cierpisz na niskie ciśnienie, picie soku może przysporzyć sporych problemów, dlatego nie warto tego robić bez konsultacji z lekarzem.

Czy w związku z powyższym można stwierdzić, że świeży sok z buraków to trucizna? Oczywiście, że nie! Wręcz przeciwnie – włączenie go do diety może przysporzyć sporo korzyści pod warunkiem, że nie będziemy przesadzać z ilością i nie mamy przeciwwskazań do jego picia.

Czy sok z buraka musi odstać przed wypiciem?

Oczywiście, że nie! Nie ma żadnych badań, które potwierdzają tę teorię. Najlepiej spożywać świeży sok z buraka, bo witaminy, które są w nim zawarte, mają tendencję do utleniania się wraz z czasem. Im dłużej stoi sok, tym mniej cennych składników odżywczych będziemy w stanie z niego przyswoić.

Skąd więc przekonanie, że sok z buraka musi odstać 20-30 minut, zanim zaczniemy go pić? Prawdopodobnie chodzi tu o osoby zmagające się z problemami żołądkowo-jelitowymi, które doświadczają dolegliwości po spożyciu świeżego soku. Niestety nawet odstawienie go na tak krótki czas nie sprawi, że będzie on lepiej tolerowany.

Jeśli masz problem z piciem świeżego soku, warto spróbować np. zakwasu buraczanego, który ma również wiele cennych właściwości odżywczych, a jest lepiej tolerowany.

Jak przygotować świeży sok z buraków?

Przeważnie do wytworzenia soku z buraków wykorzystywane są sokowirówki i wyciskarki. To szybki sposób, by otrzymać pokaźną porcję soku, ale która metoda jest lepsza?

Bez wątpienia wyciskarki wolnoobrotowe zapewniają mniejszą utratę witamin, dlatego jeśli masz możliwość, korzystaj z nich z pierwszej kolejności.

Przepis na świeży sok z buraków jest banalnie prosty – wystarczy wycisnąć go i jest on gotowy do spożycia. Jeśli preferujesz jakieś przyprawy, możesz dodać je do środka tuż przed wypiciem.

Jeżeli nie przepadasz za smakiem świeżo wyciśniętego buraka, który ma specyficzny smak, wybierz zakwas z buraków.

Kto nie powinien pić świeżego soku z buraka?

Sok z buraków ze względu na zawartość szczawianów nie jest polecany osobom zmagającym się z reumatyzmem, kamicą nerkową oraz dną moczanową. Warto też pamiętać, że znajduje się w nim sporo błonnika i posiada dość charakterystyczny smak. Wszystko to sprawia, że wiele osób po jego spożyciu uskarża się na bóle brzucha, gazy i wzdęcia. Co zrobić w takiej sytuacji?

Jeśli pomimo wystąpienia skutków ubocznych chcesz dalej pić sok z buraków, warto zmniejszyć jego dawkę lub w pierwsze dni mieszać go z wodą. Dopiero gdy organizm się przyzwyczai, przechodzimy na czysty sok i możemy próbować wypić go więcej.

Soku z buraka nie powinny pić osoby cierpiące na hemochromatozę oraz zmagające się z niskim ciśnieniem tętniczym. Ze względu na sporą ilość węglowodanów prostych picie soku z buraka nie jest również polecane osobom chorym na cukrzyce.

Czy musimy bać się skutków ubocznych po spożyciu soku z buraka?

Jeśli nie mas przeciwwskazań zdrowotnych i nie zmagasz się z chorobami opisanymi powyżej, picie soku z buraka nie powinno być dla Ciebie niebezpieczne. Skutki uboczne po spożyciu takiego soku są przeważnie łagodne, ale należy zacząć od małych ilości, bo u wielu osób po wypiciu kilku łyków bez wątpienia pojawią się przykre dolegliwości w postaci bólu żołądka czy brzucha.

Czy to znaczy, że powinniśmy zrezygnować z picia soku z buraka? Oczywiście, że nie, ale należy obserwować swoje ciało i nie przesadzać z ilością, a w razie wątpliwości co do tego, czy możemy pić taki sok, warto porozmawiać ze swoim lekarzem.

Odpowiedz