Miechunka jadalna – poznaj jej bogate właściwości

Miechunka jadalna to dość egzotycznie wyglądająca roślina, która urzeka swoją delikatnością i pięknym, pomarańczowym kolorem. Czy oprócz doznań wizualnych „złota jagoda” będzie w stanie dostarczyć nam cennych składników odżywczych? Kiedy warto ją stosować?

Skąd pochodzi i jak wygląda miechunka jadalna?

Miechunka jadalna(peruwiańska) posiada niewielkich rozmiarów owoc, który wybarwiony jest na kolor złoto-pomarańczowy. Wygląda dość egzotycznie, ponieważ otoczony jest delikatną otoczką, która do złudzenia przypomina chiński lampion.

W smaku wyraźnie wyczuć można nutę goryczki, przypomina trochę połączenie pomidora z ananasem.

Bylina ta pochodzi z Ameryki Południowej, ale obecnie z powodzeniem uprawiana jest w Afryce, Azji i Europie. Można ją również posadzić w naszym kraju.

Jakich wartości odżywczych dostarcza miechunka jadalna?

W 100 g świeżych owoców znaleźć można około 60 kcal. Zjedzenie jej dostarcza organizmowi łatwo przyswajalnej glukozy, ale też wielu cennych witamin.

W jej składzie znajdziemy:

  • witaminę C,
  • witaminę B1(tiamina),
  • witaminę B2(ryboflawina,
  • witaminę B3(niacyna),
  • witaminę A.

Ponadto miechunka peruwiańska to dobre źródło fosforu, wapnia i żelaza.

Jakie ma właściwości i na co pomaga?

Ze względu na sporą zawartość witaminy C miechunka jadalna pomaga przy przeziębieniu i grypie. Poprawia odporność i uszczelnia naczynia krwionośne.

Ma właściwości przeciw-starzeniowe, obniża ciśnienie i zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy.

Polecamy: Zakwas buraczany – jak go pić rano czy wieczorem?

Dzięki zawartości witaminy A wyostrza działanie narządu wzroku i poprawia wygląd skóry. Dobrze wpływa na zęby i kości.

Wiele osób stosuje ją jako sposób na poprawę nastroju i koncentracji. Zwiększa odporność na stres, a dzięki właściwościom oczyszczającym jej stosowanie wskazane jest dla osób cierpiących na zaparcia i inne choroby układu pokarmowego.

Zastosowanie w kuchni

Miechunkę peruwiańską można jeść na surowo, ale wykorzystuje się ją też do przygotowania różnego rodzaju przetworów. Można przygotować z niej dżemy lub nalewki.

Dojrzałe, pomarańczowe owoce są idealną ozdobą w przemyśle cukierniczym. Można ją jednak też dodać do owsianki, sałatek lub naleśników.

Niepowtarzalny smak uzyskuje się w procesie suszenia miechunki. Tak przygotowana nadaje się do wypieków lub jako zdrowa przekąska, którą podjadać można między posiłkami.

Czy można uprawiać ją we własnym ogródku?

Miechunka wbrew pozorom nie należy do roślin wymagających. Krzew dorasta do około 1 m wysokości. Kwitnąć zaczyna latem, by później wytworzyć piękne, pomarańczowo-złote torebki, w których znaleźć można pyszny owoc.

Pięknie wygląda nie tylko na talerzu, ale też jako bukiet na stole.

Miechunkę wysiewamy z nasion, w niektórych sklepach dostać można też sadzonki, które ułatwiają uprawę. Preferuje ona stanowiska o dobrym nasłonecznieniu.

miechunka jadalna sadzonkiMiechunka na krzaczku

Nasiona wysiewamy wczesną wiosną, a do gruntu przesadzamy ją podobnie jak pomidory po 15 maja. Roślina charakteryzuje się szybkim wzrostem, dlatego warto zachować odstęp około 40-50 cm pomiędzy sadzonkami.

Uprawa miechunki jadalnej nie jest skomplikowana i poradzi sobie z nią nawet ogrodnik-amator.

Jak przygotować nalewkę z miechunki? Przepis

Miechunka dostarcza owoców, które idealnie nadają się do przygotowania nalewki. Jak to zrobić?

Potrzebne składniki:

  • 300 g owoców miechunki,
  • 750 ml spirytusu,
  • 250 ml przegotowanej wody.

Sposób przygotowania:

Owoce miażdżymy i wsypujemy do ciemnej butelki, mieszając z wodą i spirytusem. Pozostawiamy na około 7 dni.

Następnie wystarczy przecedzić roztwór i w ten prosty sposób uzyskujemy pyszną nalewkę o prozdrowotnych właściwościach.

Przetwory z miechunki – jak przygotować dżem?

Owoce miechunki jadalnej idealnie nadają się jako dodatek do deserów, ciastek czy lodów. Można z nich przygotować pyszny dżem, który charakteryzował będzie się niepowtarzalnym smakiem i aromatem, który trudno porównać do innych dżemów.

Polecamy: Mąka kukurydziana nie tylko dla osób nietolerujących glutenu!

Do przygotowania dżemu z miechunki potrzebujemy:

  • około 200 g owoców miechunki,
  • pół szklanki soku ananasowego,
  • pół szklanki cukru,
  • sok z cytryny,
  • łyżeczka tartej skórki z pomarańczy.

Jak przygotować dżem z miechunki peruwiańskiej?

Obrane owoce gotujemy w garnku wraz z cukrem. Do środka dodajemy pół szklanki wody lub soku z ananasa. Owoce gotują się dość szybko i do zmięknięcia potrzebują nie więcej jak 30 minut.

Na koniec doprawiamy dżem skórką z pomarańczy i cytryną. Przekładamy do słoików i pasteryzujemy w gorącej wodzie przez 10 minut.

Czy warto stosować miechunkę peruwiańską?

Owoce miechunki jadalnej zapewniają niepowtarzalny smak, który trudno opisać. Ten pięknie wyglądający owoc to doskonałe źródło witaminy C, która wspiera odporność i pomaga w przeziębieniu i grypie.

Miechunkę można spożywać na surowo, ale idealnie nadaje się jako dodatek do sałatek. Można z niej przygotować smaczny dżem i nalewkę o niepowtarzalnym smaku.

Używanie miechunki jadalnej w kuchni jest więc zdrowe i polecane każdej osobie szukającej nowych smaków.

 

Odpowiedz