Glutation – jakie są przeciwwskazania do jego stosowania?

Glutation jest co prawda produkowany przez nasz organizm i jako antyoksydant ma bardzo ważne zadania, ale jego suplementacja może powodować pewne skutki uboczne, a zanim zdecydujemy się na jego przyjmowanie, musimy wiedzieć, że nie jest przeznaczony dla każdego.

Jakie są przeciwwskazania do przyjmowania glutationu? Jakie skutki uboczne może powodować? W jakiej sytuacji warto się na niego zdecydować?

Czym jest Glutation?

Glutation jest naturalnym związkiem składającym się z trzech aminokwasów: kwasu glutaminowego, cysteiny i glicyny. Ma specjalną grupę tiolową (SH), dzięki której pełni ważne funkcje w naszym organizmie.

Jego unikalna struktura sprawia, że jest odporny na rozkład przez niektóre enzymy. Glutation jest obecny w każdej komórce ludzkiego ciała. Odkrył go De-Rey-Pailhade’a w jeszcze w IX wieku, ale dopiero od mniej więcej 70 lat wiemy jakie zadanie w naszym organizmie pełni.

Glutation występuje w dwóch formach: zredukowanej (GSH) i utlenionej (GSSG). Równowaga między nimi odgrywa kluczową rolę w ochronie przed stresem oksydacyjnym, który może prowadzić do różnych problemów zdrowotnych.

Jakie właściwości ma glutation i jak wpływa na zdrowie?

Najbardziej znaną rolą glutationu jest neutralizacja wolnych rodników, detoksykacja oraz wspieranie układu immunologicznego. Coraz częściej mówi się też o tym, że działa on destrukcyjnie na komórki związane ze stłuszczeniem wątroby oraz poprawia rokowania chorych na łuszczycę. Glutation pomaga usuwać metale ciężkie z komórek i ma wpływ na regulację poziomu niektórych enzymów.

Do najpopularniejszych zalet glutationy zaliczyć można fakt, że:

  • blokuje markery stanu zapalnego,
  • wspiera działanie układu odpornościowego,
  • pomaga chronić mózg (może redukować ryzyko choroby Alzheimera i Parkinsona),
  • zmniejsza objawy schizofrenii i poprawia zdrowie psychiczne oraz może wyciszać objawy związane z zaburzeniami obsesyjno-kompulsywnymi,
  • może poprawiać rokowania w przypadku wielu chorób autoimmunologicznych.

Wydaje się więc idealnym „dodatkiem” do zdrowej diety. Jako antyoksydant zwalczający wolne rodniki i mobilizujący układ immunologiczny do wydajniejszego działania wydaje się mieć ogromny wpływ na nasze zdrowia. To właśnie dlatego wiele osób interesuje się suplementami diety, które zawierają glutation w swoim składzie.

Pojawiają się opinie mówiące o tym, że stosowanie glutationu może pomagać dzieciom z autyzmem i ADHD dzięki łagodzeniu skutków stresu oksydacyjnego, ale teorie te wymagają przeprowadzenia dokładniejszych badań i obecny stan wiedzy nie pozwala stwierdzić, że używanie glutationu u dzieci jest całkowicie bezpieczne.

Niestety taka dodatkowa suplementacja nie jest przeznaczona dla każdego i może powodować skutki uboczne. Istnieją też przeciwwskazania do stosowania glutationu, szczególnie w nadmiarze.

Kto nie powinien stosować glutationu? Jakie są przeciwwskazania?

Suplementacja glutationu nie jest przeznaczona dla każdego. Czasami lepiej skupić się na jego naturalnych źródłach w diecie. Kto więc nie powinien go zażywać?

Nie zaleca się stosowania go kobietom w ciąży, dzieciom i matkom karmiącym, ponieważ nie przeprowadzono badań, które potwierdzają jego bezpieczeństwo dla tych grup.

Ponadto suplementacji tabletkami i kapsułkami powinny unikać osoby zmagające się z astmą, chorobami wątroby, niewydolnością nerek i alergią na glutation.

Warto pamiętać, że glutation może wchodzić w interakcje z niektórymi lekami dlatego warto skonsultować się z lekarzem zawsze, gdy na stałe przyjmujesz jakieś leki.

Skutki uboczne po zastosowaniu glutationu

Glutation może powodować pewne skutki uboczne. Występują one przeważnie w przypadku przyjęcia zbyt dużych dawek, ale nie tylko. Należą do nich bóle brzucha, biegunka oraz inne dolegliwości gastryczne takie jak gazy czy wzdęcia, a także zaburzenia elektrolitowe.

Zdarza się, że po zażyciu glutationu pojawia się reakcja skórna w postaci wysypki lub pokrzywki. W takiej sytuacji warto przerwać jego stosowanie i skonsultować się z lekarzem.

U osób cierpiących na astmę glutation może powodować zaburzenia oddechowe w postaci skurczu oskrzeli.

Kiedy sięgnąć po suplementy z glutationem?

Poziom glutationu może spadać w przypadku wielu problemów zdrowotnych, ale jednym z czynników, który sprawia, że w sposób naturalny dochodzi do obniżonego stężenia glutationu w naszych komórkach, jest wiek.

Do pozostałych czynników zaliczyć można:

  • częste infekcje,
  • nadmierny stres,
  • dieta bogata w węglowodany proste,
  • nadmierna ilość toksyn.

Obniżone stężenie glutationu lub zaburzenia w proporcjach obu jego form można stwierdzić, wykonując odpowiednie badania.

Naturalne źródła glutationu

Glutation w postaci tabletek lub proszku jest łatwo dostępny, ale zanim kupimy kolejny suplement, warto zastanowić się gdzie znaleźć go w naturze.

Do najlepszych źródeł glutationu zaliczyć możemy:

  • warzywa – kalafior, brokuł, brukselki, kapusta, czosnek, cebula.
  • Jajka – warto zwrócić uwagę na żółtka, bo dostarczają między innymi cysteinę, która jest niezbędna do syntezy glutationu.
  • Orzechy i nasiona – szczególnie włoskie i brazylijskie.

Należy pamiętać, że przyswajanie glutationu z przewodu pokarmowego jest ograniczone.

 

Odpowiedz