Dlaczego warto jeść świeże owoce i warzywa?

Codzienna dieta powinna zawierać odpowiednią porcję owoców i warzyw. Dostarczają nam one cennych witamin i minerałów, są bogate w błonnik i pozwalają utrzymać prawidłową masę ciała. Dlaczego warto jeść świeże owoce i warzywa każdego dnia?

Owoce i warzywa to ogromna porcja witamin i minerałów

Zarówno świeże owoce, jak i warzywa są prawdziwą kopalnią witamin i mikroelementów potrzebnych organizmowi do prawidłowego funkcjonowania.

Jakie witaminy można znaleźć w owocach i warzywach? Sporo zależy od tego, na jakie produkty się zdecydujemy, ale w nich można między innymi.:

  • witaminę C  (cytryna, papryka) – poprawia odporność, ale jest też cennym przeciwutleniaczem, który niweluje ryzyko zapadnięcia na wiele chorób cywilizacyjnych,
  • witaminę K (brokuł, szpinak, brukselka) – jest budulcem tkanki kostnej, ale ma też właściwości przeciwbólowe i przeciwzapalne. Jej odpowiedni poziom pozwala walczyć z grzybami i innymi groźnymi drobnoustrojami,
  • Witaminę E (migdały, orzechy, kiełki) – hamuje utlenianie tłuszczów i jest jednym z najsilniejszych antyoksydantów. Pozwala też obniżyć poziom złego cholesterolu,
  • Witaminę B (fasola, groch, banan, brzoskwinia) – reguluje przemianę materii, ale wpływa też dobrze na układ odpornościowy i nerwowy,

Wiele warzyw i owoców jest źródłem wartościowych składników odżywczych takich jak magnez, potas, sód czy kwas foliowy. Ważne jest więc regularne ich spożywanie tak często, jak to tylko możliwe.

Co daje jedzenie owoców i warzyw? Dlaczego są ważne?

Błonnik pokarmowy to nic innego jak włókno, które nie ulega wchłanianiu w jelicie cienkim i swobodnie przechodzi do jelita grubego. To właśnie tutaj zachodzi częściowa jego fermentacja. Odpowiednia ilość błonnika pokarmowego zapobiega hemoroidom, zaparciom i nowotworom jelita grubego. Chroni nas też przed biegunkami, ponieważ błonnik posiada zdolność wiązania toksyn.

Polecamy: Jak jeść więcej warzyw?

Jak owoce  i warzywa wpływają na nasze zdrowie?

  • obniżają poziomu cukru we krwi,
  • poprawiają perystaltyki jelit,
  • spowalniają wchłaniania tłuszczu,
  • zmniejszają uczucia głodu.

Błonnik jest jednym z istotniejszych składników wielu środków odchudzających, bo po kontakcie z wodą pęcznieje i powoduje długotrwałe uczucie sytości. Warto więc zadbać o jego odpowiednią ilość w sytuacji, gdy naszym celem jest redukcja masy ciała.

Mogą być syte, a dostarczają małą ilość kalorii

Warzywa i owoce stanowią doskonałą przekąskę pomiędzy posiłkami, ale warto je też stosować jako dodatek do dań głównych. Dzięki nim możemy dostarczyć sporą porcję sycącego pożywienia, które zawiera ograniczoną ilość kalorii.

Szczególnie ważną rolę w tym aspekcie pełnią warzywa, których kaloryczność jest bardzo niska. Dodawanie ich do posiłków zapewnia nie tylko solidną porcję witamin i minerałów, ale także szybkie uczucie sytości.

Polecamy: Olej lniany – kiedy warto go stosować?

Niską kaloryczność owoce i warzywa zawdzięczają sporej zawartości wody, która bardzo często przekracza nawet 80% ich całkowitej masy. Jeśli dodamy do tego fakt, że są praktycznie pozbawione tłuszczów (nie licząc orzechów, migdałów i słonecznika), ich jedzenie będzie bardzo wskazanej, jeśli zależy nam na utrzymaniu prawidłowej masy ciała

Poprawiają odporność – są swego rodzaju tarczą przed wirusami i bakteriami

Odpowiednia dawka warzyw i owoców to realne wsparcie dla organizmu w walce z wieloma groźnymi wirusami i bakteriami. Udowodniono, że mogą one zwiększać produkcję leukocytów i przeciwciał. Jedzenie malin, cytrusów czy np. aronii może więc pomóc w sytuacji, gdy nasz organizm zmaga się z infekcją górnych dróg oddechowych.

Owoce i warzywa to spora dawka witamin i minerałów, które są niezwykle ważne w codziennym budowaniu odporności.

Jeśli zależy nam na tym, by często nie zmagać się z popularnymi w sezonie grypowym infekcjami, warto w swojej diecie uwzględnić swoją porcję warzyw i owoców, najlepiej w formie świeżej. Pamiętajmy, że każda obróbka cieplna zmniejsza ilość pozytywnych związków w nich zawartych.

Poprawiają pracę mózgu i dbają o dobry wzrok

Świeże warzywa i owoce dbają o naszą sprawność umysłową. Pobudzają do pracy i pomagają w koncentracji. Zjadanie gruszek, pomidorów, fasoli i szpinaku to gwarancja, że będziemy lepiej przyswajać wiedze, a problemy z koncentrację zostaną mocno ograniczone.

Polecamy: Najzdrowsze warzywo na świecie – Rukiew wodna

Spora zawartość witaminy C, A i E oraz miedź, luteina i magnez mogą poprawiać działanie narządu wzroku. Są one nie tylko wskazaniem podczas męczącej pracy na komputerze, ale mogą wpływać na lepszą ostrość widzenia. Szczególnie korzystnie na narząd wzroku działają porzeczki, jagody i mango.

Odpowiednia przekąska dla każdego, kto ceni sobie zdrowie!

Warzywa i owoce są prawdziwym bogactwem cennych składników odżywczych. Pomagają w nauce, dbają o prawidłową pracę mózgu, ale również o wygląd naszego ciała. Błonnik gwarantuje szybsze osiągnięcie uczucia sytości i przyspiesza przemianę materii, co w konsekwencji skutkuje nie tylko lepszym samopoczuciem, ale także piękną figurą.

Niskokaloryczne owoce i warzywa można spożywać pomiędzy posiłkami bez obawy o dodatkowe kilogramy.

Ich regularne jedzenie powinno stać się nieodłącznym elementem odpowiednio zbilansowanej diety, która ma za zadanie sprawić, że nasz organizm będzie działał tak, jak trzeba aż do późnej starości. Jeśli zależy nam na dobrym zdrowiu, jedzmy świeże warzywa i owoce każdego dnia!

Odpowiedz