Kiszony czosnek – jak go przygotować i czy naprawdę warto?
Kiszony czosnek to idealne połączenie antybiotyku i probiotyku, które wzmacnia organizm, przyspiesza leczenie infekcji i pozytywnie wpływa na mikroflorę jelitową.
Jak przygotować kiszony czosnek, czym tak właściwie jest i dlaczego warto go stosować? Dowiedz się tego, czytając dzisiejszy artykuł.
Czym jest kiszony czosnek?
Kiszony czosnek jest bardzo zdrowy, a jego delikatny smak sprawia, że mniej drażni żołądek i jest łatwiejszy do zjedzenia nawet dla osób, które nie przepadają za tym warzywem w świeżej postaci. Czosnek w takiej firmie jest idealnym dodatkiem do sosów, kanapek i sałatek. Niezwykle cenna jest też zalewa, w której jest zanurzony.
Delikatniejszy smak i bogatsze właściwości zawdzięczamy procesowi fermentacji, który sprawia, że uzyskujemy bardzo wartościowy probiotyk mający ogromny wpływ na pracę naszych jelit i florę bakteryjną.
Polecamy: Zakwas z buraków – solidna porcja witamin i minerałów
Kiszony czosnek można kupić w sklepach ze zdrową żywnością, ale bez większych problemów przygotujemy go samodzielnie. Jeśli podczas pracy wykorzystamy czosnek z pewnego źródła, będziemy mieć pewność, że otrzymany produkt jest najwyższej jakości.
Jakie właściwości ma kiszony czosnek?
Kiszony czosnek ma wiele prozdrowotnych właściwości, które sprawiają, że sięgamy po niego nie tylko w przypadku infekcji górnych dróg oddechowych.
W jego składzie znaleźć można liczne związki flawonoidowe, aminokwasy, olejki eteryczne, ale także sole mineralne, witaminy i bardzo rzadkie mikroelementy takie jak nikiel, kobalt i chrom.
Jedząc kiszony czosnek:
- wzmacniamy odporność,
- obniżamy ciśnienie krwi,
- zapobiegamy starzeniu się organizmu,
- zapobiegamy infekcjom wirusowym i bakteryjnym,
- oczyszczamy organizm z toksyn,
- pozbywamy się pasożytów,
- wzmacniamy układ krążenia i dbamy o serce.
Kiszony czosnek powinniśmy dodawać do ciężkich potraw, ponieważ powoduje zwiększone wydzielania żółci, a tym samym ułatwia trawienie.
Jak jeść kiszony czosnek?
Czosnek kiszony przeważnie stosuje się jako dodatek do dań głównych, sałatek i kanapek. Wiele osób zjada go jednak solo, jako wspomagacz odporności.
Pomimo tego, że kiszonka jest mniej aromatyczna od czosnku świeżego, dla większości osób stosowanie ostatniego sposobu nie jest wskazane. Zdecydowanie lepiej sprawdzi się wersja z kanapką lub w sałatce.
Kiszony czosnek — najlepszy przepis
Przygotowanie kiszonego czosnku w domu nie jest przesadnie skomplikowane. Najlepiej sprawdzi się tu czosnek z własnego ogródka, ale jeśli nim nie dysponujemy, warto kupić go w sklepie ze zdrową żywnością.
Będziemy potrzebować 10 średnich główek czosnku ja 1-litrowy słoik. Wiele osób do kiszenia dodaje różne dodatki, my polecamy liść winogronu lub chrzanu, bo sprawiają one, że czosnek po ukiszeniu jest sprężysty. Częstymi dodatkami są też liście porzeczki, korzeń chrzanu lub koper.
Polecamy: Czy olej lniany jest zdrowy?
Jak przygotować kiszony czosnek? Wkładamy go wraz z dodatkami do słoika i zalewamy gorącą zalewą. Aby ją przygotować, gotujemy litr wody i dosypujemy do niej łyżkę soli (najlepiej sprawdzi się sól kamienna).
Na koniec zakręcamy słoik i gotowe. Pamiętajmy, by przez kilka dni trzymać całość w kuchni, a dopiero później wynieść do spiżarni lub piwnicy, gdzie będzie mógł ostatecznie ukisnąć. Cały proces nie powinien zająć dłużej niż 4-6 tygodni.
Kiszony czy świeży — jaki czosnek ma więcej leczniczych właściwości?
W procesie kiszenia czosnek nie traci ani trochę ze swoich dobroczynnych właściwości. Pomimo delikatniejszego smaku nadal posiada taką samą moc. Jest więc genialnym naturalnym antybiotykiem, który może pomóc szybciej wyleczyć przeziębienie lub grypę.
Dodatkową zaletą wersji kiszonej jest spora ilość bakterii probiotycznych. Regulują one pracę jelit i trzymają w ryzach naszą florę bakteryjną.
Odpowiadając na pytanie — kiszony czosnek ma bogatsze właściwości, a biorąc pod uwagę, że jest on mniej drażniący dla śluzówki przełyku i żołądka, warto go stosować, szczególnie jeśli świeży czosnek nam nie służy.
Gdzie kupić kiszony czosnek?
Kiszony czosnek można kupić w wielu sklepach ze zdrową żywnością (również niedźwiedzi), ale chyba zdecydowanie lepszą opcją jest przygotowanie ekologicznego, zdrowego i smacznego czosnku kiszonego we własnej kuchni.
Wykorzystując wcześniej opisany przepis, można w kilka chwil przygotować genialny czosnek, który pozwoli wzmocnić odporność i w krótszym czasie wyleczyć przeziębienie.