Mięta pieprzowa – na co pomaga? Czy są jakieś negatywne skutki jej picia?
Mięta pieprzowa (Mentha piperita) ma wiele cennych właściwości, które sprawiają, że chętnie wykorzystywana jest nie tylko w przemyśle spożywczym, ale także kosmetycznym i medycynie naturalnej. Czym taka naprawdę jest, na co pomaga i czy można ją samodzielnie uprawiać? Czy są jakieś negatywne skutki picia mięty?
Na skróty:
Czy istnieją negatywne skutki picia mięty?
Wszyscy wiedzą, że mięta ma wiele cennych właściwości i każdy z nas ma ją w domowej apteczce, ale zanim zajmiemy się jej dobroczynnymi właściwościami, zastanówmy się, czy istnieją negatywne skutki picia mięty pieprzowej.
Mięta wzmaga produkcję soków trawiennych, co jest szczególnie ważne w przypadku problemów żołdowych związanych z przejedzeniem. Duża ich ilość nie zawsze jest jednak korzystna i może prowadzić do podrażnienia błony śluzowej żołądka (wrzody) oraz powstania lub zaostrzenia refluksu.
Inne negatywne skutki picia mięty związane są z alergią na kwas salicylowy, który zawarty jest w liściach mięty. U niektórych osób może on powodować uczulenie, które objawia się atakami astmy, bólem głowy czy wysypką.
Młode mamy bardzo często zastanawiają się, czy można podawać herbatę miętową dzieciom, które cierpią na kolki i inne problemy z przewodem pokarmowym. Pomimo że mięta jest produktem całkowicie naturalnym, nie powinniśmy podawać jej małym dzieciom. Może ona np. powodować problemy z oddychaniem. Mięta nie jest również wskazana dla kobiet karmiących, ponieważ może hamować laktację, a duże dawki mentolu wpływają też niekorzystnie na rozwój płodu.
Czy pomimo negatywnych skutków picia mięty warto mieć ją w domowej apteczce? Oczywiście, że tak! Mięta dla większości z nas może okazać się naturalnym lekiem na wiele dolegliwości!
Mięta pieprzowa – jakie ma właściwości?
Mięta pieprzowa ma bardzo charakterystyczny smak i zapach. Jest ona stosowana nie tylko w kuchni i ziołolecznictwie, ale także podczas produkcji kosmetyków. Bardzo często używana jest jako dodatek do produktów służących do higieny jamy ustnej. Niweluje nieświeży oddech, ale przede wszystkim pomaga w dolegliwościach żołądkowo-jelitowych.
Ze względu na swoje prozdrowotne właściwości jest często hodowana w przydomowych ogródkach, ale bez trudu można ją też dostać w każdym sklepie spożywczym.
Mięta pieprzowa w swoim składzie zawiera:
- witaminę C,
- rutynę,
- witaminę A,
- magnez,
- wapń,
- żelazo,
- kwasy organiczne.
Liście mięty bogate są w olejki eteryczne, które w swoim składzie zawierają wiele cennych związków chemicznych. To właśnie ten składnik jest odpowiedzialny za bardzo dobre działanie mięty pieprzowej na ludzki organizm.
Polecamy: Rukiew wodna – sposób na długowieczność
Mięta pieprzowa działa rozkurczowo na mięśnie gładkie, ułatwia trawienie i łagodzi objawy zakażenia górnych dróg oddechowych. Jest wskazana do stosowania podczas przeziębienia i grypy, ale może pomóc także przy zapaleniu zatok. Ma właściwości delikatnie znieczulające i przeciwświądowe, a dodatkowo pomaga pozbyć się łupieżu.
To wszystko sprawia, że herbatka miętowa jest dostępna we większości domów w naszym kraju.
Mięta pieprzowa – na co pomaga?
Mięta pieprzowa w medycynie naturalnej wykorzystywana była od wieków. Bardzo często stosowana jest w różnego rodzaju dolegliwościach układu pokarmowego. Pomaga przy bólach brzucha, braku apetytu i wzdęciach.
W dawnych czasach napar z mięty stosowany był jako lekarstwo na bóle migrenowe. Warto wiedzieć, że miętę z powodzeniem można stosować przy dolegliwościach skórnych takich jak opryszczka wargowa czy ospa wietrzna. Spożywanie herbaty miętowej jest wskazane po zjedzeniu ciężkostrawnego posiłku. Może ona też przynieść szybką ulgę przy dolegliwościach ze strony dróg żółciowych.
Mięta pieprzowa w swoim składzie zawiera flawonoidy, które zwiększają ilość soków trawiennych, a dzięki temu poprawiają trawienie. Jest więc ona często stosowana przez osoby zmagające się z nerwicą jelit, ponieważ pomaga w pozbyciu się wzdęć i gazów.
Używanie mięty pieprzowej przy dolegliwościach żołądkowo-jelitowych (kolki, skurcze, bóle brzucha, wzdęcia) przynosi bardzo szybkie efekty, dlatego należy zadbać, by w naszej domowej apteczce zawsze znajdowało się jedno opakowanie z taką herbatką.
Jaka forma mięty pieprzowej jest najskuteczniejsza?
Miętę pieprzową można uprawiać samodzielnie, ale w sklepach i aptekach dostaniemy ją nie tylko w postaci suszu służącego do przygotowania herbaty.
Polecamy: Miechunka jadalna – jakie ma właściwości prozdrowotne?
Bardzo popularne są różnego rodzaju krople, ale przy dolegliwościach żołądkowych bardzo dobrym działaniem charakteryzować się będą olejki. Miętę w postaci suszu możemy kupić zarówno w wersji solo, jak i gotowych mieszanek służących do walki z wieloma przykrymi dolegliwościami.
Jak parzyć herbatę z mięty pieprzowej?
Miętę pieprzową można spożywać na ciepło, ale bardzo dobrze sprawdzi się również jako orzeźwiający napój, który spożywać można w upalne dni. W tym drugim przypadku wystarczy do przestudzonej herbaty dodać kilka kostek lodu i gotowe!
Jak zaparzyć herbatę miętową, by gwarantowała ona swoje prozdrowotne właściwości?
Sporządzenie naparu nie jest skomplikowane. Wystarczy zalać susz wrzątkiem i parzyć pod przykryciem przez 5-10 minut. Po przecedzeniu przez drobne sitko mięta jest gotowa do spożycia.
Ile herbaty miętowej można wypić, by nie narazić się na skutki uboczne?
Przyjmuje się, że osoba dorosła może dziennie wypić 2-5 filiżanek herbatki miętowej, przy czym zaparzenie jednej filiżanki powinno odbywać się z wykorzystaniem kopiatej łyżeczki świeżych lub suszonych liści.
Aby poprawić trawienie, należy spożywać miętę przed posiłkiem. Jeśli natomiast zależy nam na właściwościach wiatropędnych, na picie naparu powinniśmy zdecydować się po jedzeniu.
Mięta pieprzowa jest łatwa w uprawie i tania w zakupie dlatego powinna być dostępna w każdej przydomowej apteczce. Bardzo dobrze radzi sobie z bólami brzucha, ale pomoże także w wielu innych dolegliwościach. Pamiętajmy jednak, by nie przesadzać z ilością wypijanej mięty, bo może ona powodować pewne skutki uboczne.