5 powodów, dla których warto pić świeżo wyciskane soki
Moda na soki domowej roboty trwa w najlepsze. Czy jednak picie soków owocowo-warzywnych to coś więcej niż chwilowy trend? Mamy nadzieję, że tak! Nawet jedna szklanka takiego naturalnego napoju to prawdziwa bomba witaminowa i zastrzyk zdrowia dla naszego organizmu. Oto 5 powodów, dla których warto pić świeżo wyciskane soki.
Na skróty:
1. Soki wzmacniają odporność
Nie od dziś wiadomo, że owoce i warzywa stanowią nieodłączny element zdrowej diety. Przyjmowane regularnie w postaci świeżo wyciskanych soków wzmacniają nasz układ odpornościowy. Zawarte w nich karotenoidy, polifenole i flawonoidy wspomagają pracę systemu immunologicznego. Kiedy dostarczamy organizmowi niezbędnych składników odżywczych, jest on zdolny do szybszego zwalczania chorób i infekcji. Osoby, które wprowadziły soki do swojego codziennego jadłospisu, przyznają że są mniej podatne na sezonowe infekcje. Składnikiem soku wzmacniającego odporność może być na przykład pomidor, por czy czosnek.
2. Soki oczyszczają organizm
W naszych organizmach odkładają się szkodliwe toksyny. Zdrowe soki ze świeżych owoców i warzyw pozwolą oczyścić ciało od wewnątrz. Jeśli zauważymy, że nasza cera jest szara i pozbawiona blasku, czujemy się przemęczeni, brakuje nam energii i mamy problemy z koncentracją, detoks sokowy może okazać się strzałem w dziesiątkę. Składniki aktywne zawarte w owocowo-warzywnej mieszance pomogą pozbyć się szkodliwych substancji odłożonych w tkance tłuszczowej i złogów w jelitach. Warto wybrać jarmuż, owoce jagodowe, winogrona, ogórki, marchew, buraki, szpinak czy korzeń selera.
3. Soki jako źródło witamin
Nie ulega wątpliwości, że świeże owoce i warzywa to witaminowe bomby. Jeśli zrobimy z nich pyszny sok, organizm szybciej przyswoi substancje bioaktywne. Co więcej, możemy połączyć ze sobą kilka różnych owoców, warzyw i ziół, aby spotęgować ich dobroczynny wpływ na zdrowie. Soki wieloskładnikowe mają większą moc działania niż te przyrządzone z jednego składnika. To naturalna suplementacja dla naszych organizmów! Dla przykładu, cytrusy są bogate w witaminę C, marchew czy żurawina – w witaminy z grupy B i E, a banany i winogrona – w witaminę K.
4. Soki to różnorodność smaków
Niejedna osoba chciałaby spożywać więcej warzyw, ale nie przepada za ich smakiem. W diecie Polaków często brakuje chociażby zielonych warzyw liściastych, takich jak jarmuż, szpinak, natka pietruszki, roszponka czy rukola. Świeżo wyciskane soki to doskonały sposób, by wprowadzić je do swojego codziennego jadłospisu! W połączeniu z owocami, na przykład jabłkiem czy bananem, zielone warzywa są prawie niewyczuwalne w soku, a jednak zachowują swoje drogocenne właściwości. Miłośnicy kulinarnych eksperymentów mogą próbować najróżniejszych połączeń smakowych, wymyślając nowe przepisy na zdrowotne soki. Nie ma więc obawy, że taka dieta szybko nam się znudzi! Sok można przelać do szklanej butelki i zabrać ze sobą do pracy czy szkoły, by uprzyjemnić sobie przerwę śniadaniową. Butelki, karafki i słoiczki są dostępne w sklepie internetowym pucharydeserowe.pl.
5. Soki wspomagają odchudzanie
Wyciskane soki owocowo-warzywne to idealne uzupełnienie diety odchudzającej. Dlaczego tak jest? Naturalne soki domowej roboty mają znacznie mniej kalorii niż słodkie przekąski czy pasteryzowane soki sklepowe. Gdy najdzie nas ochota na małe co nieco, można sięgnąć po zdrowy i niskokaloryczny sok. To jednak nie wszystko. Zawarty w warzywach i owocach błonnik pobudza do pracy jelita i wzmaga przemianę materii, a to bezpośrednio przekłada się na wygląd sylwetki.