Niebezpieczne banany – czy mogą być szkodliwe?

Czasem w sieci natknąć można się na pytanie – czy banany są szkodliwe i wiele osób w tym momencie będzie kręcić głową z niedowierzaniem, ale w pewnych sytuacjach jedzenie tych owoców może nie być wskazane. Termin niebezpieczne banany nie dotyczy oczywiście spożywania zdrowych owoców przy braku przeciwwskazań do ich jedzenia. Kiedy nie powinniśmy zjadać bananów?

Kiedy banan jest zepsuty?

Zepsute banany to bez wątpienia jeden z powodów, który sprawia, że nie warto ich zjadać. Kiedy owoce te nie nadają się do zjedzenia? Czy czarna skórka lub ciemne kropki oznaczają, że banan jest zepsuty? Oczywiście, że nie!

Ciemne zabarwienie, a w szczególności liczne kropki na bananie świadczą o tym, że jest on dojrzałym owocem, który nadaje się do jedzenia. Banan, który tak wygląda, jest bardzo słodki i nadaje się zarówno do zjedzenia solo, jak i jako dodatek do wielu dań.

Zepsute banany robią się miękkie, a na ich skórce często zobaczyć można pleśń. Jeśli zauważysz, że po zdjęciu skórki miąższ jest zabawiony na czarno to znak, że rozpoczęły się już procesy gnilne i takiego banana najlepiej wyrzucić do śmieci.

Czy banany można przechowywać w lodówce?

Bananów nie trzymamy w lodówce. Bardzo dobrze przechowują się w temperaturze pokojowej. Możemy je kupić całkiem zielone, a po kilku dniach cieszyć się smacznymi i dojrzałymi owocami.

ciemne kropki na bananachCiemne kropki na bananach wcale nie znaczą, że są one zepsute!

Oczywiście nie zawsze zależy nam, by banany szybko dojrzewały, szczególnie gdy kupimy bardzo słodkie owoce posiadające już delikatne kropki na swojej skórce. Co zrobić, by opóźnić proces dojrzewania? Można zawinąć całą kiść w folię spożywczą i przez to nasze owoce zachowają świeżość na dłużej.

Banany w lodówce bardzo szybko czarnieją i po kilku dniach nie będą nadawały się do spożycia.

Czy banany są szkodliwe?

Banany są zdrowe, ale powinny ich unikać osoby uczulone na te owoce. Jeśli jednak nie dokucza nam alergia, banany są źródłem wielu cennych witamin i substancji odżywczych. Mogą je spożywać dzieci oraz kobiety w ciąży.

Owoce te pomagają leczyć biegunkę, są bardzo delikatne i mogą je zjadać nawet osoby zmagające się z refluksem. Banany to prawdziwe bogactwo przeciwutleniaczy, a także potasu i żelaza. Obniżają poziom złego cholesterolu i oczyszczają układ pokarmowy z toksyn. To zdrowa i pożywana przekąska niemal dla każdego.

Warto jednak pamiętać, by zjadać wyłącznie zdrowe banany bez oznak zepsucia i pleśni. Takie owoce z całą pewnością będą bezpieczne i bardzo smaczne.

Ile można jeść bananów dziennie?

Trudno jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie, bo owce te są bardzo zdrowe i jeśli nie mamy przeciwwskazań, możemy ich zjeść naprawdę sporo.

Część osób zastanawiając się nad bezpieczną porcję bananów, ma zapewne w świadomości fakt, że zawierają one sporą dawkę potasu, ale nawet zjedzenie 1 kg tych pysznych owoców nie sprawi, że zalecana dzienna dawka potasu zostanie pokryta w 100%

Warto jednak pamiętać, by odpowiednio bilansować dietę i zawsze zachować umiar i zdrowy rozsądek. Pomoże nam to czuć się lepiej i być zdrowszym każdego dnia!

Odpowiedz