Rabarbar – owoc czy warzywo? Czy jest zdrowy
Kiedy myślimy o rabarbarze, często przychodzą nam na myśl letnie desery i szarlotki. Ta roślina to jednak coś więcej niż tylko dodatek do ciast. Jest bardzo bogata we właściwości odżywcze, ale czym tak naprawdę jest? Rabarbar to owoc czy warzywo? Dlaczego warto go zjadać? Czy może powodować skutki uboczne? Tego wszystkiego dowiesz się czytając nasz dzisiejszy przewodnik po rabarbarze!
Na skróty:
Rabarbar – owoc czy warzywo? Czym tak naprawdę jest?
Choć rabarbar jest często używany w deserach i ciastach podobnie jak wiele innych owoców, z technicznego punktu wiedzenia jest warzywem. Niektórym trudno w to uwierzyć, ale roślina ta jest bliskim krewnym szpinaku czy botwinki. Nie ma więc wątpliwości, że jest to warzywo!
Pomimo tego wielu z nas traktuje rabarbar jako owoc i tak naprawdę ta „sztuczna” kwalifikacja nie ma chyba większego sensu. Warto skupić się na cennych właściwościach rabarbaru a całą resztę zostawić na boku.
Jakie właściwości ma rabarbar? Czy jest zdrowy?
Rabarbar jest bardzo smaczny i idealnie komponuje się w wielu potrawach, ale oprócz tego posiada bardzo cenne właściwości i dostarcza naszemu organizmowi sporej dawki witaminy C, która wspiera nasz układ odpornościowy.
Rabarbar to też solidna porcja błonnika pokarmowego. Jest on o tyle ważny, że pomaga prawidłowo funkcjonować naszemu układowi pokarmowemu. Dba o stan jelit i ułatwia wypróżnianie.
Przyglądając się składowi tego warzywa, wyraźnie zauważyć można, że jest bogatym źródłem cennych minerałów takich jak wapń, magnez i potas, ale to nie wszystko. Rabarbar ceniony jest za coś jeszcze!
Pamiętaj, rabarbar to warzywo, a nie owoc!
Dzięki zawartości antyoksydantów może pomóc w ochronie przed wolnymi rodnikami, które są odpowiedzialne za procesy starzenia się skóry i wiele chorób przewlekłych. Ponadto jest to również doskonałe źródło witaminy K, która jest niezwykle istotna w kontekście stanu naszych kości. Wszystko to sprawia, że warto włączyć rabarbar do naszej codziennej diety, szczególnie jeśli pochodzi z pewnego źródła tj. naszego własnego ogródka!
Jak zdrowy jest rabarbar i kto powinien go zjadać?
Rabarbar to zdrowa, niskokaloryczna i stosunkowo łatwostrawna przekąska, która przypadnie do gustu osobom będącym na diecie. Posiada bardzo niski indeks glikemiczny, dlatego może być stosowany do przygotowania posiłków dla osób z cukrzycą.
Rabarbar chroni wątrobę (resweratrol) i uważa się, że posiada właściwości przeciwnowotworowe. Powinny go spożywać osoby zmagające się z zaparciami, ponieważ poprawia trawienie i dostarcza do jelit sporą porcję błonnika pokarmowego.
Kto nie może jeść rabarbaru? Czy powoduje skutki uboczne?
Niestety jedzenie rabarbaru nie każdemu przyniesie same korzyści. Warto w tym miejscu zaznaczyć, że unikać go powinny osoby zmagające się z chorobami nerek (łącznie z kamicą nerkową), ze względu na pewne związki, które mogą obciążać nerki i przyspieszać powstawanie kamieni nerkowych.
Udowodniono, że rabarbar może wypłukiwać wapń z organizmu, a to wszystko przez zawartość kwasu szczawiowego. Rabarbaru powinny unikać powinny również osoby cierpiące na dnę moczanową i choroby jelit (może powodować podrażnienie).
Gdzie rośnie rabarbar i czy można go samodzielnie uprawiać?
Rabarbar pochodzi z Azji Środkowej, ale obecnie rośnie niemal na całym świecie. Nie ma wysokich wymagań glebowych i spokojnie można go uprawiać w przydomowym ogródku.
Uprawiając rabarbar, warto zwrócić uwagę na wilgotność gleby. Roślina ta lubi wodę i należy ją podlewać, gdy przez dłuższy czas nie padają deszcze.
Rabarbar jest rośliną wieloletnią. Podczas sadzenia należy pamiętać, że dość mocno się on rozrasta, dlatego powinniśmy dać mu sporo miejsca, by mógł zdrowo się krzewić. Jeśli zależy nam na tym, by roślina odpowiednio się ukorzeniła, powinniśmy zrezygnować ze zbierania łodyg w pierwszym roku po posadzeniu.