Kolagen na stawy – jak wybrać najmocniejszy i najlepiej przyswajalny?

Kolagen to białko budulcowe, które jest dla Twoich stawów, jak wewnętrzne rusztowanie. Zapewnia im elastyczność, wsparcie i odporność na urazy. Jednak z czasem Twoje ciało produkuje go coraz mniej – i wtedy wsparciem może okazać się świadoma suplementacja kolagenem.

Jednak zanim połkniesz kapsułkę lub sięgniesz po saszetkę kolagenu do picia –zastanów się, który kolagen będzie najlepszy dla Twoich stawów. Istnieje aż 28 typów kolagenu. Poza tym możesz wybierać między kolagenem hydrolizowanym i natywnym. W artykule podpowiadamy, jaki kolagen na stawy wybrać – a który lepiej stosować na włosy czy paznokcie.

Jak kolagen wspiera zdrowie stawów?

Kolagen to jedno z najważniejszych białek w Twoim ciele, które stanowi główny składnik tkanek łącznych(skóry, stawów, kości, a nawet naczyń krwionośnych).

Odpowiada za elastyczność, wytrzymałość i regenerację tkanek, w tym również stawów. Bywa nazywany „białkiem młodości” – bo to właśnie dzięki niemu Twoja skóra jest gładka i elastyczna, a stawy sprężyste i doskonale nawilżone.

Kolagen na stawy – właściwości:

  • Wzmacnia chrząstkę stawową – kolagen stanowi podstawowy składnik chrząstki, która amortyzuje stawy i chroni kości przed tarciem.
  • Zwiększa elastyczność i wytrzymałość stawów – cojest kluczowe dla zachowania pełnej ruchomości i zapobiegania uszkodzeniom.
  • Wspiera produkcję mazi stawowej – która zmniejsza tarcie między kośćmi i poprawia płynność ruchów.
  • Zmniejsza ryzyko urazów – gdy stawy są elastyczne i dobrze nawilżone trudniej o uraz mechaniczny.
  • Wspiera regenerację stawów po urazach – przyspiesza naprawę tkanek łącznych i bierze udział w gojeniu się ran.

Jak wybrać najmocniejszy kolagen na stawy?

Na rynku znajdziesz wiele kolagenów – jednak nie każdy będzie stanowił dobre wsparcie dla Twoich stawów. Przede wszystkim zwróć uwagę na typ kolagenu, jego rodzaj, źródło i sposób podania.

Typ – kolagen typu II

Istnieje aż 28 typów kolagenu, z których każdy pełni w Twoim ciele nieco inne funkcje. Wybór odpowiedniego typu kolagenu na stawy jest kluczowy dla uzyskania najlepszych efektów.

W suplementach diety znajdziesz najczęściej:

  • Kolagen typu I – występuje w organizmie najobficiej. Stanowi około 90% całkowitego kolagenu Twoim w ciele. Jest kluczowym składnikiem skóry, ścięgien, więzadeł, kości oraz tkanek łącznych, zapewniając im wytrzymałość, elastyczność i strukturę. Jest również istotny w procesach regeneracji tkanek i gojenia się ran.
  • Kolagen typu II – jest głównym składnikiem chrząstki stawowej, zapewniając jej strukturę i elastyczność. Odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia stawów, amortyzując je i umożliwiając płynne ruchy.

Dlatego, jeśli chcesz wybrać najlepszy kolagen na stawy – wybierz kolagen typu drugiego.

Kolagen natywny czy hydrolizowany?

Zarówno kolagen natywny, jak i hydrolizowany mogą być dobrym wyborem na stawy – pod warunkiem, że korzystasz z nich świadomie. Czym się od siebie różnią?

Kolagen hydrolizowany

  • W wyniku obróbki chemicznej hydrolizowany kolagen został pocięty na mniejsze części, tak zwane „peptydy”.
  • Peptydy są jak małe cegiełki, które trafiają tam, gdzie brakuje kolagenu.
  • Badania pokazały, że peptydy kolagenowe mogą działać aktywująco na fibroblasty w skórze i przyspieszać wytwarzanie kolagenu.[1]Huey-Jine Chai and others, ‘Effects of Sizes and Conformations of Fish-Scale Collagen Peptides on Facial Skin Qualities and Transdermal Penetration Efficiency’, Journal of Biomedicine & … Continue reading
  • Hydrolizowany kolagen typu II może być pomocny jako środek stymulujący odbudowę chrząstki stawowej.
  • Jednak w przypadku chronicznego stanu zapalnego w chrząstce hydrolizowany kolagen może nie wystarczyć.

Kolagen natywny

  • Zawiera całe, nieuszkodzone cząsteczki kolagenu (potrójne helisy).
  • Identyczny jak ten, który występuje w chrząstkach stawowych.
  • Aktywny biologicznie i łatwo wykorzystywany przez organizm.
  • Hamuje procesy zapalne w obrębie chrząstki stawowej.[2]Christiane Schön and others, ‘UC-II Undenatured Type II Collagen for Knee Joint Flexibility: A Multicenter, Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Clinical Study’, Journal of Integrative … Continue reading
  • Przynosi pożądane efekty już przy dziennej porcji 40mg dziennie.

PODSUMOWUJĄC: Kolagen hydrolizowany sprawdzi się jako środek stymulujący odbudowę chrząstki stawowej. Jednak w przypadku wystąpienia stanu zapalnego, sens jego podawania jest ograniczony. Jeśli zależy Ci na regulacji procesów odpowiedzialnych za stan zapalny i w konsekwencji zapobieganiu dalszej degradacji chrząstki stawowej – zdecyduj się raczej na kolagen natywny.

Źródło – kolagen rybi czy wołowy?

Na rynku dostępne są różne rodzaje kolagenu, w tym kolagen wołowy, wieprzowy i rybi. Wybór najlepszego kolagenu dla siebie zależy od kilku czynników, w tym osobistych preferencji, celów zdrowotnych i ewentualnych alergii.

  • Kolagen rybi – inaczej kolagen morski, pozyskuje się z rybich skór, łusek i ości. Podobnie jak inne rodzaje kolagenu, jest to białko strukturalne, które tworzy macierz międzykomórkową tkanek, zapewniając im trwałość, elastyczność i odporność na urazy. Kolagen morski ma podobną budowę do ludzkiego, co czyni go skutecznym w poprawie zdrowia skóry, stawów i tkanek łącznych.
  • Kolagen wieprzowy – pozyskuje się ze skóry, kości i chrząstek świń. Jego struktura jest zbliżona do kolagenu ludzkiego, dlatego jest często stosowany w suplementach diety, kosmetykach i produktach medycznych.
  • Kolagen wołowy – pozyskiwany jest ze skóry, kości i chrząstek bydła. Kolagen wołowy jest popularny w suplementach diety i produktach kosmetycznych ze względu na swoją dostępność i efektywność.

Właściwości kolagenu rybiego, wołowego i wieprzowego są podobne. Kluczowe jest jednak, czy kolagen pochodzi ze skór, czy z mączki kostnej. Skóry rybie i wołowe są źródłem kolagenu typu I. Z kolei mączka kostna dostarcza kolagenu typu II, który jest najlepszym wyborem dla zdrowia stawów.

Forma podania – kolagen do picia, czy w kapsułkach?

Stosowanie kolagenu nigdy nie było prostsze. Możesz wybrać suplement diety w formie proszku do rozpuszczania w wodzie, w tabletkach, kapsułkach – a nawet w formie shotów kolagenowych. Forma podania ma najczęściej uzasadnienie w składzie.

  • Kolagen do picia – czyli saszetki kolagenowe do rozpuszczania w wodzie. To najczęściej kolagen hydrolizowany, który wymaga dużych porcji (5-10 g dziennie). Jeśli go wybierasz, zwróć uwagę na skład, ponieważ często zawiera substancje smakowe i słodzące.
  • Kolagen w kapsułkach – kapsułki to wygodny i szybki sposób na dostarczenie dziennej porcji kolagenu, szczególnie dla osób, które prowadzą aktywny tryb życia. Kolagen natywny przynosi pożądane efekty już przy stosowanej porcji 40 mg dziennie. Dlatego bez problemu można go zamknąć w niewielkiej kapsułce.

Z czym łączyć kolagen na stawy?

Aby zwiększyć efektywność suplementacji kolagenu, warto łączyć go z innymi substancjami wspierającymi zdrowie stawów. Jakie substancje warto włączyć do diety wraz z nim?

  • Witamina C – konieczna do prawidłowej produkcji kolagenu.
  • Magnez – odgrywa istotną rolę dla zdrowia kości i stawów.
  • Mangan – wspiera produkcję kolagenu.
  • Kwas hialuronowy – jest głównym składnikiem płynu maziowego.
  • Siarczan glukozaminy – wspiera nawilżenie chrząstki stawowej.
  • Siarczan chondroityny – pomaga w utrzymaniu elastyczności i wytrzymałości chrząstki.

Naturalny kolagen na stawy

Jeśli chcesz uzyskać kolagen wprost z diety, również masz taką okazję. Najlepszymi źródłami kolagenu są produkty zwierzęce – szczególnie takie, które zawierają przetworzoną chrząstkę stawową. Należą do nich:

  • Rosół z kości – może zawierać kolagen typu II.
  • Żelatyna – zawiera głównie kolagen typu I.
  • Mięso z chrząstką stawową – skrzydełka z kurczaka.
  • Ryby jedzone w całości – np. szproty.

Warto zaznaczyć, że zrównoważona dieta bogata w różne białka zwierzęce i roślinne również wspiera produkcję własnego kolagenu w organizmie. Syntezę kolagenu wspierają także produkty bogate w witaminę C: cytrusy, czerwona papryka, rokitnik, owoc dzikiej róży, natka pietruszki.

Jak wybrać najlepszy kolagen na stawy?

Kolagen to kluczowe białko dla zdrowia stawów, zapewniające ich elastyczność, wsparcie i odporność na urazy. Wraz z wiekiem produkcja kolagenu w organizmie maleje, dlatego warto sięgnąć po dobrze dobraną suplementację. Niestety kolagen kolagenowi nierówny. Czym się kierować, wybierając kolagen na stawy?

  • Najlepszym wyborem na stawy jest kolagen typu II, który jest głównym składnikiem chrząstki stawowej.
  • Kolagen hydrolizowany, pocięty na peptydy, stymuluje odbudowę chrząstki, ale wymaga dużych porcji (5-10 g) i nie sprawdza się przy stanach zapalnych.
  • Kolagen natywny reguluje procesy odpowiedzialne za stan zapalny, co może spowolnić proces degradacji chrząstki stawowej.
  • Kolagen może pochodzić z różnych źródeł: rybiego, wołowego lub wieprzowego, przy czym mączka kostna dostarcza najwięcej kolagenu typu II.
  • Skuteczność kolagenu można zwiększyć, łącząc go z witaminą C, magnezem, manganem, kwasem hialuronowym i glukozaminą.

Pamiętaj, że suplementy diety nie stanowią zamiennika zdrowej diety – a jedynie jej wsparcie. Kluczowe dla utrzymania stawów w dobrej formie są też: aktywność fizyczna dostosowana do stanu Twojego zdrowia i zrównoważona dieta, która zapewni organizmowi wszystkie składniki potrzebne do prawidłowego funkcjonowania.

Przypisy:

Przypisy:
1Huey-Jine Chai and others, ‘Effects of Sizes and Conformations of Fish-Scale Collagen Peptides on Facial Skin Qualities and Transdermal Penetration Efficiency’, Journal of Biomedicine & Biotechnology, 2010 (2010), p. 757301, doi:10.1155/2010/757301.
2Christiane Schön and others, ‘UC-II Undenatured Type II Collagen for Knee Joint Flexibility: A Multicenter, Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Clinical Study’, Journal of Integrative and Complementary Medicine, 28.6 (2022), pp. 540–48, doi:10.1089/jicm.2021.0365.

Odpowiedz