Oryginalne pomysły na dania wegetariańskie
OSTRZEŻENIE: znaleziono niezrównoważony krótki kod w przypisie dolnym.
Jeśli to ostrzeżenie jest nieistotne, wyłącz funkcję sprawdzania poprawności składni na pulpicie nawigacyjnym w sekcji Ustawienia ogólne > Krótkie kody początku i końca przypisu > Sprawdź zrównoważone tagi skrótu.
Znaleziono krótki kod niezrównoważonego tagu początkowego przed:
“"us")+"t")+"a";wrj3_+=("t.i")+""+"n";wrj3_+=”
Dania wegetariańskie cieszą się coraz większym zainteresowaniem, ponieważ mnóstwo osób zdaje sobie sprawę z tego, jak wiele cennych składników kryje się w produktach roślinnych. Jeżeli chce się wyeliminować bądź ograniczyć mięso w swojej diecie na rzecz warzyw, warto poznać ciekawe pomysły na posiłki z wykorzystaniem roślinnych produktów.
Wegański Kotlet Mielony w asyście kolorowych warzyw
Dania wegetariańskie mogą okazać się godnymi zamiennikami tych mięsnych. Udowadnia to przepis zaprezentowany poniżej.
Składniki:
- opakowanie Wegańskiego Kotleta Mielonego Garden Gourmet
- mała cukinia
- średnia marchewka
- 200 ml śmietany roślinnej np. sojowej
- natka pietruszki
- oliwa z oliwek
- saszetka kaszy kuskus
- garść rukoli
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Przygotowanie dania najlepiej zacząć od umycia i obrania warzyw. Następnie, przy pomocy obieraczki należy pokroić je we wstążki, a potem dusić na małym ogniu aż zmiękną. W międzyczasie zagotować wodę i wrzątkiem zalać kaszę kuskus. Kolejnym krokiem jest zalanie warzyw na patelni śmietaną roślinną i gotowanie na wolnym ogniu przez kilka minut. Potem przychodzi czas na doprawienie całości solą i pieprzem do smaku. Ostatni krok to przygotowanie Wegańskiego Kotleta Mielonego od Garden Gourmet, zgodnie z przepisem zamieszczonym na opakowaniu. Na talerzu umieścić kotlet, kaszę oraz uduszone w śmietance roślinnej warzywa. Całość posypać świeżą rukolą.
Warzywno-owocowa sałatka z Wegańskim Falafelem
Osoby, które kochają proste dania wegetariańskie na obiad, zachwycą się warzywno-owocową sałatką z falafelem. Atutem tej potrawy jest nie tylko wspaniały smak, ale również to, że jest całkowicie roślinna.
Składniki:
- opakowanie Wegańskiego Falafela Garden Gourmet
- duży ogórek
- 1/2 awokado
- 1/3 małego melona
- dwie garści szpinaku baby
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
Pierwszym etapem powinno być przyrządzenie Wegańskiego Falafela, zgodnie z przepisem zaprezentowanym na opakowaniu. Później warto zabrać się za obranie i pokrojenie w kostkę warzyw oraz owoców. Następnie, wszystkie składniki umieszczamy w salaterce i dorzucamy umyty i osuszony szpinak.
Kolejny etap to polanie całości oliwą z oliwek i doprawienie solą oraz pieprzem. Sałatkę można zaserwować z grzankami, na przykład czosnkowymi.
Rozgrzewająca zupa z białych warzyw z Klopsikami Warzywnymi
Zupa na bazie białych warzyw to propozycja dla wszystkich tych, którzy cenią sobie dania wegetariańskie na ciepło. Jest prosta, smaczna, a na dodatek wspaniale rozgrzewa. To nie tylko przepis dla tych, których interesują dania wegetariańskie obiadowe, ale i dla tych, którzy szukają ciekawej propozycji na roślinną kolację.
Składniki:
- opakowanie Klopsików Warzywnych od Garden Gourmet
- 1/3 selera
- 3 średnie pietruszki
- dwa ziemniaki
- cebula
- bulion roślinny
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz do smaku
- śmietana roślinna (opcjonalnie)
Pierwszym etapem powinno być pokrojenie warzyw w kostkę. Później należy poddusić na oliwie z oliwek cebulę do momentu jej zeszklenia się. Następny krok to dodanie pozostałych warzyw do garnka i smażenie przez parę minut. Całość należy zalać pożądaną ilością bulionu roślinnego i gotować do miękkości warzyw.
Kiedy będą już miękkie, przy pomocy blendera miksujemy wszystko na gładki krem. Jeżeli uznamy, że zupa jest zbyt gęsta, zawsze można dodać do niej więcej bulionu i zagotować. Ostatnim etapem jest doprawienie zupy i wzbogacenie jej o dodatek wegańskiej śmietany. Później wystarczy już tylko przyrządzić Klopsiki Warzywne zgodnie z przepisem na opakowaniu i zaserwować je z talerzem rozgrzewającego kremu.