Zakwas buraczany – jakie ma właściwości i kiedy warto go pić?

Zakwas z buraków to prawdziwa bomba witaminowa, naturalny probiotyk, który ma działanie antyoksydacyjne, antybakteryjne, przeciwzapalne i przeciwwirusowe. Możesz go przygotować samodzielnie za grosze, a składniki, które będą ci potrzebne, znajdziesz w każdym supermarkecie.

Odkryj niezwykłe korzyści zdrowotne związanie ze spożywaniem zakwasu buraczanego i dowiedz się kiedy go najlepiej pić oraz w jaki sposób zrobić go we własnym domu.

Czym jest zakwas buraczany?

Zakwas buraczany to ciemnofioletowy, klarowny płyn, który powstaje w procesie kiszenia buraków za sprawą fermentacji, którą przeprowadzają bakterie kwasu mlekowego. Rozkładają one zawarty w burakach cukier i przekształcają go w kwas mlekowy – to właśnie on chroni warzywa przed zepsuciem, pozwala im zachować wartości odżywcze i nadaje charakterystycznego, kiszonego smaku.

Zakwas z buraków ma lekko kwaśny smak i zapach, często nazywany jest „buraczanym octem”. Nie brzmi zachęcająco? Jego skład powinien cię zainteresować. To prawdziwa bomba witaminowa, która pomaga przy wielu schorzeniach i wzmacnia ogólną odporność organizmu.

Często pijemy zakwas z buraka jako cudowną miksturę na zdrowe serce, lepszą pracę jelit lub jako naturalny antyoksydant, ale czy faktycznie ma on aż tak dużo właściwości leczniczych?

Jakie właściwości ma zakwas buraczany? Co daje jego picie?

Prozdrowotne właściwości buraków znane są już od wielu lat. Te niepozorne warzywa swobodnie mogą konkurować ze znanymi superfoods. W ich składzie znajdziesz między innymi magnez, żelazo, fosfor, cynk, potas, witaminy z grupy B, a także substancje o działaniu antyoksydacyjnym, antybakteryjnym i przeciwwirusowym.

Zakwas z buraka to nie tylko detoksykacja organizmu, ale także właściwości przeciwzapalne i prawdziwe wsparcie układu immunologicznego. Ten naturalny probiotyk wspiera zdrowie jelit, a dodatkowo dostarcza witaminy i minerały, które mogą wspierać naturalne leczenie wielu chorób. Zakwas z buraka wspiera system odpornościowy dlatego dla wielu osób to naturalny przepis na lepsze samopoczucie każdego dnia.

Dlaczego więc lepiej pić zakwas z buraków, niż jeść świeże warzywa? Sok ze świeżych buraków może być szkodliwy, np. dla cukrzyków i osób z wrażliwym układem pokarmowym. Nie każdemu też przypadnie do gustu jego smak. Zakwas buraczany to świetna alternatywa!

Polecamy: Botwinka – poznaj jej właściwości, dowiedz się, dlaczego warto ją jeść!

Proces fermentacji pozwala na zachowanie cennych witamin i minerałów znajdujących się w surowych burakach, jednocześnie przedłużając okres przydatności do spożycia, obniżając zawartość cukrów prostych i zamieniając sok z buraków na naturalny probiotyk.

Jeśli zdrowa dieta jest dla Ciebie ważna, taka naturalna suplementacja wydaje się idealnym sposobem, by wzmocnić swój organizm i pomóc w działaniu naszego układu immunologicznego. Naturalne antyoksydanty i różnego rodzaju związki bioaktywne stwaiają zakwas z buraków jako jeden z superfood!

Zakwas buraczany:

  • ma działanie krwiotwórcze i wzmacniające naczynia krwionośne,
  • działa wzmacniająco na odporność całego organizmu,
  • reguluje ciśnienie krwi i poziom cholesterolu, wzmacnia wydolność i dodaje energii,
  • ma pozytywny wpływ na metabolizm dzięki dużej zawartości błonnika,
  • jest naturalnym probiotykiem – zawiera cenne dla zdrowia bakterie kwasu mlekowego,
  • za sprawą procesu fermentacji jest mniej kaloryczny i łatwiej przyswajalny przez organizm, niż surowe warzywa,
  • ma silne właściwości zasadotwórcze (alkalizujące, odkwaszające).

burak ćwikłowy ma wiele witamin i jest zdrowy

burak ćwikłowy – prawdziwa bomba witaminowa!

Zakwas z buraków polecany jest szczególnie:

  • w procesie leczenia anemii,
  • w celu wzmocnienia organizmu po przebytej chorobie,
  • wspomagająco w leczeniu nowotworów,
  • w trakcie chemioterapii,
  • w celu poprawy odporności na zachorowania,
  • w celu odbudowy mikroflory w jelitach po leczeniu antybiotykami,
  • w celu uregulowania ciśnienia krwi, pracy nerek, wątroby,
  • w celu poprawy przemiany materii,
  • w celu poprawy kondycji skóry, włosów i paznokci.

Kobiety pijąc zakwas buraczany, powinny jednak zachować szczególną uwagę. Zawiera on sporo witaminy C. Jej nadmiar może doprowadzić do zmniejszenia krwawienia w trakcie okresu lub całkowicie przesunąć miesiączkę.

Czy zakwas z buraków pomoże mi schudnąć?

Zakwas z buraków może pomóc osobom, które się odchudzają. Wspomaga on naturalne procesy detoksykacyjne, przyśpiesza przemianę materii i pomaga pozbyć się z organizmu szkodliwych i utrudniających redukcję tłuszczu toksyn. Dzięki zawartości naturalnych probiotyków odbudowuje florę bakteryjną jelit i wpływa na poprawę trawienia.

Picie zakwasu z buraków w czasie odchudzania pomoże również zredukować ryzyko wystąpienia niedoborów mikroelementów i makroelementów, które są związane ze stosowaniem ubogokalorycznych diet. Poprawi również samopoczucie, dostarczając do organizmu substancje, które wpływają na nastrój i poziom życiowej energii.

Warto przeczytać: Dieta warzywno-owocowa Ewy Dąbrowskiej – przepis na zdrowie czy proszenie się o kłopoty?

Należy jednak wziąć pod uwagę, że stosowanie zakwasu z buraków podczas odchudzania nie spowoduje, że kilogramy same znikną. Zakwas z buraków nie schudnie za nas. Aby odczuć jego dobroczynne działanie na organizm, konieczne jest stosowanie w tym czasie zdrowej, prawidłowo zbilansowanej diety z deficytem kalorycznym i wprowadzenie regularnych ćwiczeń.

Jak zrobić domowy zakwas z buraków?

Najpierw przygotuj składniki:

  • dobrej jakości buraki,
  • sól (najlepsza będzie kamienna sól niejodowana) – 1 łyżkę na 1 l wody,
  • dodatki: czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, jeśli chcesz możesz, również dodać dla smaku plaster korzenia imbiru, pół łyżeczki nasion kolendry czy kminek,
  • duży słoik.

przepis na smaczny i zdrowy zakwas buraczany

przygotowanie zakwasu z buraków jet banalnie proste!

Jak przygotować zakwas? Najpierw zrób solankę, trzymając się proporcji 1 łyżka soli na 1 l wody. Grudki soli starannie rozmasuj.

Buraki obierz lub dokładnie wyczyść szczoteczką, a następnie pokrój w plasterki bądź talarki. Ułóż je ciasno w dużym słoiku.

Do słoika dorzuć przyprawy. Czosnek obierz lub przekrój na pół całą główkę. Wciśnij go starannie między buraki, żeby nie wypłynął na wierzch.

Zalej buraki przygotowaną solanką tak, aby nic z niej nie wystawało. To bardzo ważne! Zakręć słoik i ustaw go w temperaturze pokojowej w ciemnym miejscu.

Pamiętaj, że do przygotowania zakwasu najlepiej użyć buraków z pewnego źródła. Jeśli samodzielna uprawa nie wchodzi w grę, udaj się do sklepu z produktami ekologicznego lub zapytaj kogoś, kto ma włąsny ogórdek czy nie użyczyłby Ci kilka zdrowych buraków na zakwas.

Kiedy zakwas z buraków jest gotowy do spożycia?

Do zakwasu możesz zajrzeć po 3 dniach – wówczas jego smak będzie jeszcze delikatny. Prawdziwej mocy nabierze po ok. tygodniu. Pamiętaj – im niższa temperatura, tym fermentacja przebiega wolniej, a zakwas musi stać dłużej.

Zakwas z buraków mieszaj codziennie lub potrząsaj słoikiem. Po upływie tygodnia odstaw jeszcze na kilka dni w chłodne miejsce. Powinieneś otrzymać fioletowy, lekko musujący płyn. Możesz go przecedzić i przelać do butelki. Jeśli na zakwasie pojawił się dziwny nalot, zbierz go łyżką i zamieszaj.

Zakwas buraczany można przechowywać do ok. 4 tygodni. Najlepiej, aby płyn przechowywać w lodówce. Pamiętaj, że niewłaściwe przechowywanie może sprawić, że zakwas ulegnie zepsuciu. W takiej sytuacji należy go wylać, bo jego spożywanie nie będzie miało nic wspólnego ze zdrowiem.

Kiedy pić zakwas buraczany – rano czy wieczorem?

Nie ma dokładnych wytycznych odnośnie tego, jak stosować zakwas buraczany. Najlepiej jednak pić go rano przed posiłkiem – dzięki temu pohamujesz nadmierny apetyt i na dłużej zachowasz uczucie sytości.

Picie zakwasu zacznij od 50-100 g dziennie, stopniowo zwiększając jego ilość do ok. jednej szklanki. W trakcie choroby zaleca się picie jednej szklanki zakwasu rano i wieczorem.

Polecamy: Dieta ketogeniczna czyli co jeść, by wprowadzić się w stan ketozy

Zakwas najzdrowiej pić bez rozcieńczania. Jeśli jednak chcesz, możesz pić zakwas z buraków lekko podgrzany z dodatkowymi przyprawami. Warto go również wykorzystać jako dodatek do koktajlu lub do sosu sałatkowego zamiast soku z cytryny, lub octu.

Jeśli będziesz chciał zrobić barszcz, dodaj zakwas do lekko ostudzonej zupy – wysoka temperatura zniweczy jego prozdrowotne działanie!

Domowy zakwas buraków czy gotowy produkt w butelce?

W sklepach często można się natknąć na gotowy zakwas buraczany – najlepiej sprawdza się on jednak jako dodatek do barszczu. To dobre rozwiązanie, jeśli potrzebujesz zakwasu „na już” i nie masz czasu na jego samodzielne przygotowanie w domu.

Kupując gotowy zakwas buraków, zwróć uwagę na:

  • kolor i konsystencję – zakwas powinien być płynny, nieprzejrzysty i intensywnie fioletowy, może lekko musować a przy wstrząśnięciu musować mocniej, to oznacza, że wciąż zachodzi w nim proces fermentacji,
  • opakowanie – powinno być szklane, nie plastikowe,
  • skład – musi być prosty, podstawą powinny być buraki, woda i sól, nie powinien zawierać cukru, octu i wszystkich sztucznych dodatków, warto wybrać zakwas buraczany z niejodowaną solą,
  • czy jest on pasteryzowany – zakwas, który był pasteryzowany, nie będzie zawierał cennych bakterii kwasu mlekowego, a co za tym idzie właściwości probiotycznych, będzie miał też mniej witamin, ponieważ część witamin wrażliwych na temperaturę zostanie rozłożona.

Dlatego w celach zdrowotnych najlepszym rozwiązaniem będzie zrobienie domowego zakwasu. Przemawiają za tym również względy ekonomiczne – zakwas buraczany w sklepie ze zdrową żywnością kosztuje ok. 20 zł za litr. Z kolei ten domowy – ok. 3 zł za litr. Ktoś powie, że w Lidlu i innych marketach można go kupić równie tanio. Być może, ale czy będzie on tak samo zdrowy?

Czy warto samodzielnie zrobić zakwas? Odpowiedź może być tylko jedna, oczywiście, że tak! Zakwas z buraka to prawdziwa superżywność, która wspiera zrównoważoną dietę i zapewnia nam lepsze samopoczucie każdego dnia.

Takie naturalne metody poprawy odporności przynoszą szybkie korzyści, bo prebiotyki na bazie kiszonek nadają się nie tylko na detoks! Lecznicze właściwości buraków są znane nie od dzisiaj! Pamiętaj, że nie ważne, czy zrobisz zakwas z buraków według przepisu siostry Anastacji czy dr. Ewy Dąbrowskiej – każdy z nich jest dobry i przede wszystkim zdrowy.

Komentarzy

  1. majaa
  2. Alla
  3. Olka

Odpowiedz