Zakwas buraczany – jakie ma właściwości i kiedy warto go pić?
Zakwas z buraków to prawdziwa bomba witaminowa – działa antyoksydacyjnie, antybakteryjnie i przeciwwirusowo. Możesz go przygotować samodzielnie za grosze, a składniki, które będą ci potrzebne, znajdziesz w każdym supermarkecie. Poznaj niezwykłe właściwości zakwasu buraczanego i dowiedz się, jak zrobić go we własnym domu.
Czym jest zakwas buraczany?
Zakwas buraczany to ciemnofioletowy, klarowny płyn, który powstaje w procesie kiszenia buraków za sprawą fermentacji, którą przeprowadzają bakterie kwasu mlekowego. Rozkładają one zawarty w burakach cukier i przekształcają go w kwas mlekowy – to właśnie on chroni warzywa przed zepsuciem, pozwala im zachować wartości odżywcze i nadaje charakterystycznego, kiszonego smaku.
Zakwas z buraków ma lekko kwaśny smak i zapach, często nazywany jest „buraczanym octem”. Nie brzmi zachęcająco? Jego skład powinien cię zainteresować. To prawdziwa bomba witaminowa, która pomaga przy wielu schorzeniach i wzmacnia ogólną odporność organizmu.
Jakie właściwości ma zakwas buraczany?
Prozdrowotne właściwości buraków znane są już od wielu lat. Te niepozorne warzywa swobodnie mogą konkurować ze znanymi superfoods. W ich składzie znajdziesz między innymi magnez, żelazo, fosfor, cynk, potas, witaminy z grupy B a także substancje o działaniu antyoksydacyjnym, antybakteryjnym i przeciwwirusowym.
Dlaczego więc lepiej pić zakwas z buraków, niż jeść świeże warzywa? Sok ze świeżych buraków może być szkodliwy, np. dla cukrzyków i osób z wrażliwym układem pokarmowym. Nie każdemu też przypadnie do gustu jego smak. Zakwas buraczany to świetna alternatywa!
Proces fermentacji pozwala na zachowanie cennych witamin i minerałów znajdujących się w surowych burakach, jednocześnie przedłużając okres przydatności do spożycia, obniżając zawartość cukrów prostych i zamieniając sok z buraków na naturalny probiotyk.
Zakwas buraczany:
- ma działanie krwiotwórcze i wzmacniające naczynia krwionośne,
- działa wzmacniająco na odporność całego organizmu,
- reguluje ciśnienie krwi i poziom cholesterolu, wzmacnia wydolność i dodaje energii,
- ma pozytywny wpływ na metabolizm dzięki dużej zawartości błonnika,
- jest naturalnym probiotykiem – zawiera cenne dla zdrowia bakterie kwasu mlekowego,
- za sprawą procesu fermentacji jest mniej kaloryczny i łatwiej przyswajalny przez organizm, niż surowe warzywa,
- ma silne właściwości zasadotwórcze (alkalizujące, odkwaszające).
burak ćwikłowy – prawdziwa bomba witaminowa!
Zakwas z buraków polecany jest szczególnie:
- w procesie leczenia anemii,
- w celu wzmocnienia organizmu po przebytej chorobie,
- wspomagająco w leczeniu nowotworów,
- w trakcie chemioterapii,
- w celu poprawy odporności na zachorowania,
- w celu odbudowy mikroflory w jelitach po leczeniu antybiotykami,
- w celu uregulowania ciśnienia krwi, pracy nerek, wątroby,
- w celu poprawy przemiany materii,
- w celu poprawy kondycji skóry, włosów i paznokci.
Kobiety pijąc zakwas buraczany, powinny jednak zachować szczególną uwagę. Zawiera on sporo witaminy C. Jej nadmiar może doprowadzić do zmniejszenia krwawienia w trakcie okresu lub całkowicie przesunąć miesiączkę.
Czy zakwas z buraków pomoże mi schudnąć?
Zakwas z buraków może pomóc osobom, które się odchudzają. Wspomaga on naturalne procesy detoksykacyjne, przyśpiesza przemianę materii i pomaga pozbyć się z organizmu szkodliwych i utrudniających redukcję tłuszczu toksyn. Dzięki zawartości naturalnych probiotyków odbudowuje florę bakteryjną jelit i wpływa na poprawę trawienia.
Picie zakwasu z buraków w czasie odchudzania pomoże również zredukować ryzyko wystąpienia niedoborów mikro- i makroelementów, które są związane ze stosowaniem ubogokalorycznych diet. Poprawi również samopoczucie, dostarczając do organizmu substancje, które wpływają na nastrój i poziom życiowej energii.
Warto przeczytać: Dieta warzywno-owocowa Ewy Dąbrowskiej – przepis na zdrowie czy proszenie się o kłopoty?
Należy jednak wziąć pod uwagę, że stosowanie zakwasu z buraków podczas odchudzania nie spowoduje, że kilogramy same znikną. Zakwas z buraków nie schudnie za nas. Aby odczuć jego dobroczynne działanie na organizm, konieczne jest stosowanie w tym czasie zdrowej, prawidłowo zbilansowanej diety z deficytem kalorycznym i wprowadzenie regularnych ćwiczeń.
Jak zrobić domowy zakwas z buraków?
Najpierw przygotuj składniki:
- dobrej jakości buraki,
- sól (najlepsza będzie kamienna sól niejodowana) – 1 łyżkę na 1 l wody,
- dodatki: czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, jeśli chcesz możesz również dodać dla smaku plaster korzenia imbiru, pół łyżeczki nasion kolendry czy kminek,
- duży słoik.
przygotowanie zakwasu z buraków jet banalnie proste!
Jak przygotować zakwas? Najpierw zrób solankę, trzymając się proporcji 1 łyżka soli na 1 l wody. Grudki soli starannie rozmasuj.
Buraki obierz lub dokładnie wyczyść szczoteczką, a następnie pokrój w plasterki bądź talarki. Ułóż je ciasno w dużym słoiku.
Do słoika dorzuć przyprawy. Czosnek obierz lub przekrój na pół całą główkę. Wciśnij go starannie między buraki, żeby nie wypłynął na wierzch.
Zalej buraki przygotowaną solanką tak, aby nic z niej nie wystawało. To bardzo ważne! Zakręć słoik i ustaw go w temperaturze pokojowej w ciemnym miejscu.
Kiedy zakwas z buraków jest gotowy do spożycia?
Do zakwasu możesz zajrzeć po 3 dniach – wówczas jego smak będzie jeszcze delikatny. Prawdziwej mocy nabierze po ok. tygodniu. Pamiętaj – im niższa temperatura, tym fermentacja przebiega wolniej, a zakwas musi stać dłużej.
Zakwas z buraków mieszaj codziennie lub potrząsaj słoikiem. Po upływie tygodnia odstaw jeszcze na kilka dni w chłodne miejsce. Powinieneś otrzymać fioletowy, lekko musujący płyn. Możesz go przecedzić i przelać do butelki. Jeśli na zakwasie pojawił się dziwny nalot, zbierz go łyżką i zamieszaj.
Zakwas buraczany można przechowywać do ok. 4 tygodni. Najlepiej, aby płyn przechowywać w lodówce.
Kiedy pić zakwas buraczany – rano czy wieczorem?
Nie ma dokładnych wytycznych odnośnie tego, jak stosować zakwas buraczany. Najlepiej jednak pić go rano przed posiłkiem – dzięki temu pohamujesz nadmierny apetyt i na dłużej zachowasz uczucie sytości.
Picie zakwasu zacznij od 50-100 g dziennie, stopniowo zwiększając jego ilość do ok. jednej szklanki. W trakcie choroby zaleca się picie jednej szklanki zakwasu rano i wieczorem.
Polecamy: Dieta ketogeniczna czyli co jeść, by wprowadzić się w stan ketozy
Zakwas najzdrowiej pić bez rozcieńczania. Jeśli jednak chcesz, możesz pić zakwas z buraków lekko podgrzany z dodatkowymi przyprawami. Warto go również wykorzystać jako dodatek do koktajlu lub do sosu sałatkowego zamiast soku z cytryny lub octu.
Jeśli będziesz chciał zrobić barszcz, dodaj zakwas do lekko ostudzonej zupy – wysoka temperatura zniweczy jego prozdrowotne działanie!
Domowy zakwas buraków czy gotowy produkt w butelce?
W sklepach często można się natknąć na gotowy zakwas buraczany – najlepiej sprawdza się on jednak jako dodatek do barszczu. To dobre rozwiązanie, jeśli potrzebujesz zakwasu „na już” i nie masz czasu na jego samodzielne przygotowanie w domu.
Kupując gotowy zakwas buraków, zwróć uwagę na:
- kolor i konsystencję – zakwas powinien być płynny, nieprzejrzysty i intensywnie fioletowy, może lekko musować a przy wstrząśnięciu musować mocniej, to oznacza, że wciąż zachodzi w nim proces fermentacji,
- opakowanie – powinno być szklane, nie plastikowe,
- skład – musi być prosty, podstawą powinny być buraki, woda i sól, nie powinien zawierać cukru, octu i wszystkich sztucznych dodatków, warto wybrać zakwas buraczany z niejodowaną solą,
- czy jest on pasteryzowany – zakwas, który był pasteryzowany, nie będzie zawierał cennych bakterii kwasu mlekowego, a co za tym idzie właściwości probiotycznych, będzie miał też mniej witamin, ponieważ część witamin wrażliwych na temperaturę zostanie rozłożona.
Dlatego w celach zdrowotnych najlepszym rozwiązaniem będzie zrobienie domowego zakwasu. Przemawiają za tym również względy ekonomiczne – zakwas buraczany w sklepie kosztuje ok. 20 zł za litr. Z kolei ten domowy – ok. 3 zł za litr.
Uwielbiam ten smak i kocham buraki bo udało mi się w ciąży dzięki nim podnieść płytki krwi:) Warto pić, warto jeść – ja polecam gorąco:)
Czy może mi ktoś powiedzieć jak długo można przechowywać zakwas z buraka w lodówce? A może wcale nie trzeba go tam wpychać, by zachował świeżość? Z góry dzięki za odpowiedź.
Genialny przepis na buraki, w końcu mi nie zapleśniały:) Dzięki!