1Komentarz

Czy błonnik wpływa na odchudzanie? Poznaj jego działanie

Błonnik pokarmowy zwany często włóknem pokarmowym jest roślinną substancją, która pod wpływem soków żołądkowych i enzymów trawiennych nie ulega wchłanianiu w przewodzie pokarmowym. Można powiedzieć, że z punktu widzenia substancji odżywczych jest dla nas całkowicie bezwartościowy. Błonnik jest jednak nieoceniony z innego względu. Jakie ma właściwości, który błonnik jest najlepszy i czy wpływa na odchudzanie? Poznaj wady i zalety stosowanie błonnika w tabletkach.

Czym tak naprawdę jest błonnik pokarmowy i jaka jest jego rola?

Spożywając produkty bogate w błonnik pokarmowy jesteśmy w stanie zmniejszyć ryzyko wystąpienia wielu chorób. Jest on niczym niewidzialna miotła, która czyści organizm z toksyn i zalegających w jelitach resztek pokarmowych.

Dzięki odpowiedniej ilości błonnika jesteśmy w stanie stabilizować poziom cukru, to z kolei przyczynia się do zapobiegania powstawania miażdżycy.

Błonnik reguluję prace jelit, jest szczególnie polecany osobom, które cierpią na zaparcia. Dzięki swoim właściwościom “czyszczącym” zapobiega rozwoju nowotworu jelita grubego.

Warto przeczytać: Produkty, które tuczą najbardziej – poznaj je i schudnij!

Błonnik w zależności od pochodzenia możemy podzielić na dwie grupy(frakcje) – rozpuszczalny i nierozpuszczalny w wodzie. Błonnik nierozpuszczalny w wodzie jest swego rodzaju wypełniaczem. Wchłania wodę, zwiększając przy tym swoją objętość. Dzięki temu jest w stanie poprawić perystaltykę jelit i ułatwić wypróżnianie.

Błonnik rozpuszczalny to swego rodzaju galareta, która pęcznieje w żołądku i opóźnia moment, w którym pokarm przechodzi dalej. To znakomita pożywka dla dobrych bakterii, które zamieszkują nasze jelita.

W jakich produktach znajdziemy dużą ilość błonnika

Największą ilość błonnika zawierają produkty zbożowe, owoce i warzywa. Warto w tym miejscu dodać, że warzywa w swoim składzie zawierają około 2,5% błonnika.

Osoby, które chcą dostarczyć organizmowi większą ilość błonnika powinny skupić się na następujących produktach:

  • ryż brązowy,
  • otręby,
  • kasze(gryczana, jęczmienna),
  • płatki owsiane,
  • płatki pszenne,
  • suszone owoce,
  • orzechy,
  • porzeczki,
  • maliny,
  • fasola biała,
  • chrzan.

produkty bogate w błonnik pokarmowy
Osoba, która zdrowo się odżywia i je odpowiednią ilość owoców i warzyw nie powinna mieć żadnych problemów, by dostarczyć odpowiednią ilość błonnika pokarmowego wraz z pożywieniem.

WHO(Światowa Organizacja Zdrowia) zaleca dostarczanie organizmowi 20–40g błonnika dziennie. Przy racjonalnym odżywianiu jest to możliwe bez stosowania suplementów.

Czy błonnik pomaga w odchudzaniu?

Badania nie pozostawiają złudzeń – spożywanie błonnika ma korzystny wpływ na masę ciała. Osoby, które spożywają duże ilości błonnika pokarmowego statystycznie mają niższy poziom tkanki tłuszczowej na brzuchu od osób, które spożywają błonnik w zbyt małej ilości.

Dzięki swoim właściwościom reguluje on pracę jelit oraz zmniejsza apetyt. Jako, że jest substancją, która nie jest wchłaniana przez nasz organizm nie dostarcza mu żadnej energii.

Nierozpuszczalne frakcje błonnika chłoną wodę i pęcznieją, wywołują więc uczucie sytości, dzięki któremu jesteśmy w stanie przyjąć mniejszą porcję posiłku. Dieta bogata w błonnik jest więc bardziej syta i  niskokaloryczna. To z kolei przekłada się na wymierne korzyści w postaci redukcji masy ciała.

Polecamy: Zioła na odchudzanie, które robią różnicę – zobacz, które wybrać!

Co więcej, jedzenie błonnika wiąże się z przyjmowaniem dużej ilości warzyw i owoców, które same w sobie są zdrowe. Dzięki temu nie mamy tak wielkiej ochoty na niezdrowe przekąski jak np. słodycze czy tłuste jedzenie. To wszystko sprawia, że nasza waga zaczyna powoli spadać w dół a my czujemy się zdecydowanie lepiej.

Błonnik jest niewidzialną miotełką, która czyści nasz organizm od środka. Wiele osób, które zaczęło przyjmować większą ilość błonnika, nawet bez żadnych zmian w diecie zauważyło redukcję masy ciała. Oczywiście błonnik nie działa natychmiast i nie powoduje spektakularnych efektów. Działa jednak bardzo korzystnie na nasz organizm. Czy błonnik pomaga w odchudzaniu? Tak! Doskonale wspiera nasz układ pokarmowy, poprawia trawienie i pośrednio wpływa na naszą wagę.

Jaki błonnik jest najlepszy? Czy warto przyjmować suplementy?

Wiele osób słysząc błonnik widzi z automatu różnego rodzaju suplementy diety, które bazują na sproszkowanym włóknie roślinnym. Odpowiednią dawkę błonnika można bez trudu przyjąć stosując podstawowe zasady zdrowego odżywiania.

Na całe szczęście w przypadku suplementów, które zawierają błonnik powstają one z naturalnych składników takich jak babka jajowata czy len. Są one całkowicie bezpieczne dla naszego zdrowia i mają bogate właściwości pro-zdrowotne.

Są dobrą alternatywą dla osób, które z jakichś względów nie są w stanie dostarczyć organizmowi odpowiedniej dawki błonnika. Odpowiednio stosowane suplementy diety i preparaty zawierające błonnik mogą być pomocne zarówno w profilaktyce, jak i w leczeniu wielu chorób.

Warto w tym miejscu zaznaczyć, że suplementy zawierają przeważnie wyizolowaną frakcję błonnika o specyficznych właściwościach.

Jakie są skutki niedoboru i nadmiaru błonnika w diecie?

Błonnik pomimo licznych właściwości pro-zdrowotnych może u niektórych osób powodować pewne skutki uboczne. Zbyt duża ilość błonnika w diecie może spowodować gorsze wchłanianie leków(trójpierścieniowe leki przeciwdepresyjne, tabletki antykoncepcyjne), biegunkę czy podrażnienie jelit.

Pamiętajmy, że w niektórych przypadkach, takich jak niedrożność jelit czy alergia na niektóre składniki błonnika, jego przyjmowanie w dużej ilości nie jest wskazane.

Zobacz też: Zielona herbata na odchudzanie – sprawdź jak schudnąć!

Osoby, u których stwierdzono wrzodziejące zapalenie jelita grubego stosując dietę ubogą w błonnik doświadczają często poprawy. Duża ilość błonnika również nie jest wskazana u osób zmagających się z zespołem jelita drażliwego. Daleko idącą ostrożność zaleca się osobom ze stanami zapalnymi trzustki czy wątroby.

Osoby, które przyjmują zbyt mało błonnika skarżą się na uciążliwe zaparcia. To jednak nie jedyny problem diety ubogiej w błonnik. Niedobór tej substancji przyczynia się do rozwoju chorób takich jak:

  • rak jelita grubego,
  • uchyłkowatość jelit,
  • miażdżyca.

Pamiętajmy, że zdecydowanie najzdrowszą formą błonnika będzie ta, która pochodzi ze zrównoważonej i odpowiednio zbilansowanej diety. Stosowanie suplementów wskazane jest tylko osobom, które mają problem z dostarczeniem odpowiedniej ilości błonnika pokarmowego z pożywieniem.

Jedna odpowiedź

  1. Marta Kaczorowska

Odpowiedz